Múlóban van az iPad előnye

apple ipad
Vágólapra másolva!
Az Apple egyelőre messze a legnagyobb részesedéssel rendelkezik a táblagépek piacán, azonban dinamikusan jön fel az Amazon és a Google. A jóslatok szerint a Google lesz a befutó, viszont több trösztgyanús esete hátráltathatja növekedését.
Vágólapra másolva!

Az IDC piackutató cég frissen közzétett tanulmánya szerint 2015-re elveszíti az Apple a tabletpiacon megszerzett első helyét, és az Android operációs rendszerrel futó táblagépek veszik át a vezetést - olvasható a Yahoo egyik társoldalán. Az elemzés tavalyi eladási statisztikákból valamint piaci részesedési arányokból vonta le az Apple vezetősége számára mindenbizonnyal kellemetlen következtetést.

Jelenleg akár bizakodhatna is az Apple, hiszen az értékesítési adatokból úgy tűnik, fölényesen ők a legeredményesebb tabletforgalmazók, hiszen 2011 utolsó negyedévében tizenötmillió iPadet adtak el, ami négymillióval több, mint az azt megelőző negyedévben. Ugyanezen időszak alatt piaci részesedésük viszont 61 százalékról 54 százalékra csökkent, tehát hiába adtak el sok táblagépet, a konkurensek még többet értékesítettek.

Az Apple két fő riválisa a Google és az Amazon, utóbbi jelenleg majdnem tizenhét százalékos részesedéssel rendelkezik a piacon a kétszáz dolláros Kindle Fire-nek köszönhetően. A keresőcég is dinamikusan erősödik, androidos rendszerrel futó táblagépek zászlóshajója a Samsung Galaxy Tab, ami már több mint öt százalékos részesedéssel rendelkezik. Az Android teljes részesedése pedig meghaladja a 44 százalékot. Az IDC szerint pedig ez a szám tovább fog növekedni, ahogy egyre több gyártó jön ki tablettel.

Forrás: AFP/Getty Images/Kevork Djansezian

Tim Cook, az Apple elnök-vezérigazgatója bemutatja az új iPadet

Visszatérő vendégek a bíróságokon

A Google siker felé vezető útja azonban nem arannyal, hanem sokkal inkább tárgyalásokkal van kikövezve. Jó pár ügyben folyik ellenük eljárás, hiszen a riválisok szerint gyakran nem tartják be a trösztellenes törvényes szabályokat és tisztességtelen módszerekkel hozzák magukat előnyös helyzetbe, míg komolyan megkárosítják a konkurenciát.

Egyik legfrissebb ügyük a Motorola mobilrészlegének felvásárlása körül zajlik: a 12,5 milliárd dolláros tranzakciót amerikai és európai gazdasági hatóságok is problémásnak találták, viszont arra vonatkozóan nem volt elég bizonyítékuk, hogy a Google visszaél majd a Motorola által bejegyzett 17 ezer szabadalommal, így egyelőre zöld utat kapott az üzlet.