A sofőrnek is segíthet az okostelefon

okostelefon, iphone, autó
Vágólapra másolva!
Okostelefonnal a sofőr élete is könnyebb: ingyenes applikációval már a parkolóórához sem kell odamenni. A közlekedést ingyenes navigáció, valamint dugó- és traffipaxfigyelő segíti, a telefon GPS-es sebességmérője még az autó kilométerórájánál is pontosabb, a fogyasztást pedig kényelmesen lehet rögzíteni a tankolásregiszter programokkal. A leghasznosabb autós applikációkat gyűjtöttük össze Androidra, iOS-re és Windows Phone-ra.
Vágólapra másolva!

Bár a vezetés közben való mobiltelefonálást a KRESZ bünteti, az okostelefon jó szolgálatot tehet az autóban, persze csak akkor, ha megfelelően használják. Ma már a legolcsóbbb okosmobil is képes kiváltani a különálló navigációs eszközt, persze ehhez érdemes valamilyen szélvédőre vagy műszerfalra rögzíthető tartót és szivargyújtóba illeszthető töltőt vásárolni hozzá, utángyártott kiegészítőkből ez néhány ezer forintból megoldható.

Vezetés alatt óriásgombok kellenek

Egyes érintőképernyős mobiltelefonokon alapból megtalálható, másokhoz viszont külön kell letölteni olyan felületet, amely lehetővé teszi a telefon biztonságos használatát, mivel a készülék hagyományos menüjét leegyszerűsített, óriási gombokat használó felülettel helyettesíteni. Ez azért jó, mert segítségével kényelmesebben lehet a beérkező hívásokat fogadni vagy éppen elutasítani, esetleg elindítani a navigációt.

Forrás: [origo]
Vezetés közben csak a fő funkciókra van szükség

Androidos készüléket használóknak a Car Widget alkalmazást, az iPhone-osoknak a magyar fejlesztésű Car Dock Mode appot érdemes letölteniük, Windows Phone 7-es (WP7) készülékekhez viszont nem találtunk ilyen applikációt.

Kényelmesebb parkolás ingyenes appokkal

Aprópénzből sosincs elég az embernél, ez pedig általában csak akkor derül ki, ha a parkolásért akar fizetni. Magyarország legtöbb nagyvárosában már régóta lehet rendezni a parkolás költségét mobiltelefonnal, de ehhez eddig mindig oda kellett menni a közeli automatához, hogy az ügyfél leolvashassa a parkolás indítására szolgáló telefonszámot. Az okostelefonos parkoló applikációkkal ez már a múlté: ezek a készülék beépített GPS-e segítségével automatikusan képes meghatározni a tartózkodási helyet (ez manuálisan is korrigálható), így az applikáció automatikusan a megfelelő zónához rendelt telefonszámra küldi el a parkolást indító szöveges üzenetet, vagy feltárcsázni a telefonról a megfelelő számot.

Forrás: [origo]
Okostelefonnal már az automatáig sem kell elmenni

Az egyik legnagyobb szolgáltató, az EME Zrt. mobil parkolási szoftvere Androidra és iPhone-ra is elérhető, és autópályamatrica vásárlását is lehetővé teszi. A Google szoftverére alternatíva a ParkolóÓra alkalmazás, míg a windowsos okostelefonokra egyelőre csak egy fapadosabb, ParkText Hungary nevű program érhető el, amelybe manuálisan lehet betáplálni az adatokat, mivel műholdas helymeghatározást egyelőre nem támogat.

Segítség az autó megtalálásához

Nem csupán a parkolás ellenértékét lehet kifizetni okostelefonnal, egy ilyen készülék a jármű megtalálásában is segíthet, ami különösen jól jöhet hipermarketek óriási kültéri parkolóiban, de GPS-jel híján parkolóházakban nem használható. A komolyabb parkolásrögzítő applikációk arra is képesek, hogy az autó koordinátái mellett például fotót vagy jegyzetet is rögzítsenek.

Forrás: [origo]
Segít megtalálni az autót az okostelefon

Erre a feladatra Androidon a MyCar Locator applikációt, iPhone-ra a Parking Mate nevű programot, WP7-re pedig a Find My Car nevű szoftvert lehet használni.

Jelzi a traffipaxot a telefon

Windowsos készülékekre egyelőre nem, de Androidra és iOS-re egyaránt elérhetőek traffipaxokat jelző alkalmazások. Az androidos Traffipaxjelzőt kissé körülményesen használhatónak találtuk, mert nez nem egy külön elindítható applikáció, hanem egy widget, amit a készülék menüjében lehet elhelyezni. Ennek köszönhetően a háttérben is futtatható például navigációs szoftver mellett, a közeli sebességmérésre pedig hangjelzéssel hívja fel a figyelmet.

Forrás: [origo]
A TraffipaxInfóból csak a fizetős változat tartalmaz minden információt

IPhone-ra ez a program nem, egy TraffipaxInfo nevű app viszont elérhető: ebből azonban az ingyenes, Lite nevű verzió nem tartalmaz minden, az üzemeltetők adatbázisában lévő mérési pontot, és csak akkor képes riasztásokat küldeni, ha elsődleges programként megnyitva fut a képernyőn, míg a négy-ötszáz forintos változat ez utóbbi funkciókat is tartalmazza.

A telefon pontosabban mér a kilométeróránál

Az [origo] korábbi cikkében beszámolt arról, hogy az autók sebességmérője nem mutat tökéletes értékeket, akár tíz százalékkal és további 4 km/órával is eltérhet a mutatón szereplő és a valós sebesség. GPS-szel felszerelt okostelefonnal a pontos haladási értéket is meg lehet határozni, sőt, el lehet menteni a készüléken. Egy ilyen applikációval például a családi járgányt kölcsönkérő gyerek is bebizonyíthatja szüleinek, hogy nem száguldozott az autóval féktelenül az autópályán. A telefonos szoftverek csak akkor képes sebességet mérni nagy pontossággal, ha a készülék képes a GPS-műholdak jeleit fogni, ez azonban szűk utcában vagy hegy takarásában nem mindig lehetséges.

Forrás: [origo]
Csak akkor mér sebességet az okostelefon, ha fogni tud GPS-jeleket

Androidra az Ulysse Speedometer alkalmazást érdemes telepíteni, ez a megtett út időtartamát és hosszát, átlagsebességét is rögzíti. Windows Phone-ra a Free GPS Speedometer nyújt hasonló szolgáltatást, iPhone-ra pedig a Speedometer s54 Free alkalmazás ajánlható kipróbálásra.

Dugófigyelés ingyen

Múlt heti cikkünkben részletesen bemutattuk az EgérÚt nevű, magyar fejlesztésű, ingyenes navigációs applikációt, amely dugófigyelő funkcióval is rendelkezik. Ez a program hamarosan az Android mellett iPhone-ra és Windows Phone 7-re is elérhető lesz.

Forrás: [origo]
A Google Navigáció forgalomfigyelője csak a nagyobb utakat ismeri

Ez azért nagy jelentőségű, mert eddig hasonló feladatra csak a Google csak az Androidra elérhető Navigáció szolgáltatását lehetett használni, az EgérÚt megjelenésével azonban a két rivális platformon is elérhetővé válik az ingyenes magyar navigáció és a dugófigyelő szolgáltatás is.

Fedélzeti komputer helyett megmondja a fogyasztást

Manapság sem szerelnek fel még minden egyes járművet fedélzeti komputerrel, amely képes megmutatni az aktuális, vagy a legutóbbi tankoláshoz kapcsolódó átlagfogyasztást. Persze papírra is fel lehet vésni a fogyasztási adatokat, de egy okostelefon használója helyett is elvégzi a szükséges számításokat, elég begépelni neki a tankolt benzin vagy gázolaj mennyiségét, és a fizetett összeget, és gombnyomásra kiszámítja a fogyasztás átlagát és a havi kötlségeket is.

Forrás: [origo]
A telefon mindent kiszámít helyettünk

Androidra az ingyenes, magyar fejlesztésű Üze-Kalk applikációt ajánljuk, amely akár egy út benzinköltségét is kikalkulálja, a korábban rögzített adatok alapján pedig meg tudja mondani, hogy a rendelkezésre álló benzinmennyiség nagyjából milyen táv megtételéhez elegendő. IPhone-ra a Gas Manager applikációt, Windows Phone-ra pedig a Fuel Diary-t ajánljuk kipróbálásra.

Kedves Olvasó! Ha ismer egy jól bevált, autós témájú okostelefonos applikációt, de nem látta a listán, kérjük ossza meg velünk, és a többi olvasóval tapasztalatait kommentben!