Bővülhet a repülőn használható kütyük köre

légi internet
Vágólapra másolva!
A repülőgépek fedélzetén használható elektronikai eszközök listájának frissítését tervezi az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA), miután a jelenleg érvényes szabályok kidolgozása óta egy sor új típusú kütyü jelent meg - értesült a New York Times amerikai napilap.
Vágólapra másolva!

A lapnak az FAA píárvezetője úgy nyilatkozott, hogy a repülésbiztonsági szervezet frissíteni készül meglévő, még 2006-ban, tehát többek közt az iPad táblagépek és a Kindle e-könyv-olvasó eszközök megjelenése előtt rögzített szabályait az elektronikai eszközök fedélzeten való használatára vonatkozólag.

Ennek keretében elképzelhető, hogy az amerikai légügyi hatóság engedélyezni fogja például az mp3-lejátszók vagy e-könyv-olvasók használatát le-, és felszállás, valamit a kifutópályán való gurulás alatt is. A jelenleg érvényes előírások ráadásul nem szabályozzák konkrétan a táblagépek és e-könyv-olvasók használatát, ezek ugyanis hat évvel ezelőtt még nem voltak elterjedtek.

Utasok nélküli járaton kell tesztelni a kütyüket

Az FAA nyilatkozatai szerint ahhoz, hogy egy új típusú elektronikai eszköz használatát engedélyezzék a fedélzeten, le kell tesztelni annak repülésre való hatását, erre azonban az amerikai légitársaságok hat éve nem kerítettek sort. Ha a tesztek során kiderül, hogy az eszköz használata nem jár semmilyen kockázattal, a hatóság engedélyezi annak fedélzeti használatát.

Ugyanakkor a tesztelés jelentős költséggel jár, mivel minden egyes modellt külön be kell vizsgálni, tehát ha az iPad első és második generációját már le is tesztelték, a harmadik generációs változatot is ki kell próbálni egy utasok nélkül közlekedő járaton.

Ugyanakkor a mobiltelefonok használatára továbbra sem lesz mód a New York Times értesülései szerint, ezek használatát illetően ugyanis az amerikai légügyi hatóság nem tervez változtatásokat. Bár az FAA az Egyesült Államok légiközlekedési szerve, munkakapcsolatban áll európai megfelelőjével, az EASA-val, és mivel az amerikai légitársaságok az egész világon közlekednek, a változtatások a kontinensen kívül élő utasok számára is jelentőséggel bírnak.