Kihívója támadt a Sztaki szótárnak

Vágólapra másolva!
Új netes szolgáltatás szállt versenybe az angolul tanuló internetezőkért. A Topszótár lefordított viccekkel, slágerekkel és szófajonként listázott találati listáva segíti a felhasználókat.
Vágólapra másolva!

Az egyszerű, letisztult felületű Topszótár több egyszerű trükkel próbál meg segíteni a nyelvtanulóknak. Az oldal keresője felismeri a rendhagyóan ragozott igéket, sőt figyelmezteti is a felhasználót, ha egy szó kivételnek számít valamelyik szabály alól. A Topszótár fontosság alapján és jelentéscsoportok szerint listázza a szavakat. Először mindig a leggyakrabban használt jelentést kínálja fel, amire a nyelvtanulónak valószínűleg szüksége van.

Az egyes szavak használatának megtanulásához pedig gyakran használt szókapcsolatokat is listáz az oldal. A write (írni) igéről nem csak azt tudja meg a felhasználó első pillantásra, hogy rendhagyó a ragozása, gyakran használt szó, hanem rögtön tallózhat a különböző jelentésű szókapcsolatok között is.

Az alapok mellett ugyanis beépítettek olyan, a mindennapjainkat az angol nyelvvel összekötő funkciókat is, mint viccek és slágerek szövegeinek fordítása, vagy a mindenki által ismert akasztófajáték, amelyek révén könnyedebbé válhat az egyébként unalmas szótárazás. A készítők távlati tervei között szerepelnek még a gyorstalpalók és a tematikus szószedetek létrehozása is, amelyek szintén a nyelvtanulókat segítenék.

A Topszótár komoly versenytársakkal rendelkezik. Az [origo] által üzemeltetett Sztaki szótár a magyar internetezők egyik kedvenc oldala, az Akadémiai Kiadó nyomtatott szótárai után a neten is indított előfizetős szótárszolgáltatást az elmúlt években, és a helyesírás ellenőrzőjéről ismert MorphoLogic által üzemeltetett Webfordítást is gyakorta használják a netezők.