Nem kell egymást taposni az új iPadért

2012.03.23. 11:00

Tavalyi megjelent elődjét órák alatt elkapkodták, az iPad harmadik generációjából viszont bőséges készletek állnak rendelkezésre az [origo]-nak nyilatkozó kereskedők szerint, ezért a vásárlóknak idén nem kell egymást taposniuk a kissé megdrágult, de extra nagy felbontású képernyőt kínáló táblagépért.

Elődjével eltérően az Apple legújabb táblagépét pénteki premierjét követően különösebb kényelmetlenség, tolongás nélkül be lehet szerezni Magyarországon. Bár a prémium kereskedőnek minősített Mac szaküzletek előtt néhány tucat vásárló sorakozott a péntek délelőtti premier előtt, ezeken a helyszíneken többek közt műsorral és nyereményjátékkal várták a márka vásárolni kívánó rajongóit.

Az [origo]-nak nyilatkozó összes hazai kereskedő elmondta, hogy az iPad harmadik generációjából sokkal nagyobb árukészlet áll rendelkezésre az egy évvel korábban megjelent iPad 2-nél, amely hosszú időn át nehezen beszerezhető volt. Az XMS nevű Apple-kereskedésnél megtudtuk, hogy az új iPadből kétszer akkora készletet kaptak, mint tavaly, ám a nagyobb háttértárral felszerelt wifis típusok többsége délutánra már elfogyott.

A Media Marktnál viszont azt mondták az [origo]-nak, hogy az áruházlánc egyik boltjában sem volt roham az új eszközért, de késő délutánra és estére nagyobb érdeklődésre számítanak, és nagy készlet áll rendelkezésre a táblagépből.

Az iPad kicsit drágább

Az új iPad legolcsóbb, 16 gigabájtos háttértárral szerelt, és wifis adatátvitelre képes változata 150 ezer forintba kerül, ugyanebből a változatból a mobilinternetre is alkalmas verzió 190 ezer forintot kóstál. A wifis, de 32 gigabájtos változat ára 180 ezer forint, a 64 gigabájtosé 210 ezer forint, míg a mobilnetes modellekből ugyanezekért 220 ezer forintot és 250 ezer forintot kérnek el a boltokban.

A harmadik iPad bevezetésével párhuzamosan a legolcsóbb iPad 2 ára 120 ezer forintra csökkent, amelyből a mobilinternetes változat 160 ezer forintba kerül. Az XMS-nél arra számítanak, hogy a vásárlók tíz-húsz százaléka fogja ezt a készüléket választani kedvezőbb ára miatt.

Már kevésbé státuszszimbólum

A [origo] az Extreme Digitaltól kapott kölcsön egy készüléket kipróbálás céljából, a cég Széna téri üzletében péntek délelőtt senki más nem állt sorba ezért az eszközért, de a  társaság ügyvezetője, Várkonyi Balázs szerint elég sok megrendelés érkezett a cég webshopjába: a magyar vásárlók közében a legolcsóbb, 16 gigabájtos wifis, illetve a legdrágább, 64 gigabájtos tárhellyel és mobilinternettel is felszerelt típusok a legnépszerűbbek.

A cégvezető elmondta, hogy az első órák eladásai szerint legalább akkora darabszámot fognak eladni a harmadik generációs iPadből, mint az előző modellből, a különbség csupán annyi, hogy a vevőknek az idén nem kell egymást taposniuk az eszközért, mert abból nagy készletek állnak rendelkezésre számos üzletben.

Forrás: Apple

Várkonyi szerint a vásárlói roham harmadik generációs változat megjelenésére már kevésbé számít státuszszimbólumnak az Apple táblagépe: az előző modell esetén az Edigital több kiemelt nagyvállalati partnerétől nagy számú megkeresés érkezett a táblagép premier napján való beszerzésére, a harmadik generációs készülék bevezetését már nem övezte a tavalyihoz hasonló hisztéria.

Itthon nem 4G-s, de hosszabb az üzemideje

Bár az új iPadből a mobilinternetes modemmel szerelt változatot iPad 4G-nek nevezik, az Apple táblagépével nem lehet használni az európai negyedik generációs szolgáltatásokat, mert az eszköz amerikai szabványokat támogat. Itthon egyébként csak a T-Mobile kínál 4G-szolgáltatást, de az csak a a főváros belső kerületeiben érhető el.

Ugyanakkor annak köszönhetően, hogy a 4G használata a HSPA és a 3G-nél jobban merítené az akkumulátort, ezért az új modellt a korábbinál nagyobb kapacitású áramforrással szerelték fel, így a HSPA-szolgáltatások használatakor is hosszabb üzemidőt tud biztosítani.