Három magyarországnyi embert követ az arcfelismerő

hitachi megfigyelő kamera
Vágólapra másolva!
A japán Hitachi cég óriási teljesítményű arcfelismerő rendszere akár három magyarországnyi ember szimultán követésére is alkalmas, és meg sem kottyan neki, ha egy pályaudvar utasainak útját kell nyomon követnie.
Vágólapra másolva!

A Hitachi Kokusai Electric nevű leányvállalata nemrég fejezte be az óriási teljesítményű arcfelismerő rendszer fejlesztését, amely jövőre várhatóan kereskedelmi forgalomban is elérhető lesz - adta hírül a Geekosystem technológiai blog. A technológia lehetővé teszi nagy számú ember mozgásának követését arcfelismerő technológia segítségével. Ezzel a fejlesztéssel megvalósítható lesz nagy számú kamera képének nyomon követése minimális számú emberi operátor alkalmazásával.

A Hitachi által kidolgozott arcfelismerő rendszer egyidejűleg akár 36 millió arcot képes azonosítani egyetlen másodperc alatt, azaz gyakorlatilag valós időben. Ez lehetővé teszi azt, hogy egy közterületet, gyártelepet, vagy pályaudvar teljes területét lefedjék videokamerákkal úgy, hogy a beérkező kép feldolgozása ne igényeljen jelentős emberi erőforrásokat, mivel a szoftveres algoritmus maga képes feldolgozó a beérkező képanyagon látható információkat.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=i67GCSsf2hB1hrsA
Óriási tömegben is megtalál bárkit a szoftver

A rendszerrel követni lehet egy-egy ember útját a megfigyelőkamerákkal lefedett területen. Ahhoz, hogy a szoftver képes legyen felismerni egy arcot, az szükséges, hogy arra függőleges és vízszintes irányban egyaránt legfeljebb harminc fokos szögből legyen rálátása, a rögzített felvételen pedig legalább 40x40 képpont legyen az arc képének részletessége.

A rögzített videókon a kezelőknek elég rábökniük egy ember arcára, az algoritmus automatikusan megtalálja azt az összes többi kamera felvételén is. Ezen kívül arra is lehetőséget ad a szoftver, hogy manuálisan tápláljanak be egy fotót valakiről, és azt az embert pillanatok alatt megkeresse a tömegben. A Hitachi szerint a megoldás ideálisan alkalmazható tömegközlekedési járatokon, bevásárlóközpontokban, de akár a hatóságok által is, például egy tüntetés vagy futballmecs résztvevőinek vizsgálatához.