Az FBI és a hadsereg is tárolt adatokat a Megauploadon

2012.03.27. 10:51

Dacára annak, hogy januárban szerzőijog-sértésért zárták be, a Megaupload nevű fájlmegosztó oldalon amerikai kormányzati szervek, többek közt a Szenátus, az FBI és még a NASA, valamint az amerikai hadsereg is tárolt adatokat - adta hírül a TorrentFreak kalózblog.

A blog értesülései szerint bár az amerikai film-, és zeneipart képviselő jogvédő szervezetek a Megauploadot szoftverkalózok paradicsomaként tüntetik fel, a szájtot sokan teljesen legitim módon használták fel adataik tárolására. Mivel az amerikai kormányzat lefoglalta a Megaupload domainnevét, a szájtra feltöltött adatokhoz tulajdonosaik nem tudnak hozzáférni.Az adatok egyelőre megvannak egy amerikai hostingcég szerverein, ám az jelezte, hogy törölni szeretné a mintegy 25 millió gigabájt adatot, amelynek borsos árú tárolását a Megaupload vezetője, Kim Dotcom letartóztatása óta senki sem fizet.

A Torrentfreak beszámolója szerint a Megaupload az Electronic Frontier Foundation (EFF) nevű internetes jogvédő szervezet jogászaival próbálja elérni azt, hogy a hatóságok biztosítsanak hozzáférést a szájt használói számára a feltöltött adataikhoz.Az ennek érdekében végzett vizsgálatok során kiderítették, hogy a Megauploadra többek közt az amerikai belbiztonsági minisztérium, a Szenátus, a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI),  és a NASA munkatársai is tároltak adatokat a szájton, ahogy az amerikai hadsereg több mint tizenötezer tagja is.

Erre az adatok feltöltéséhez használt gépek internetes címeinek elemzése nyomán derült fény, amelyek között számos kormányzati rendszer elérhetőségei voltak megtalálhatóak: ezekről több mint tizenötezer darab fájlt töltöttek fel a Megauploadra mintegy két terabájt méretben. Az amerikai hadsereg címeiről több mint 340 ezer darab fájlt töltöttek fel a rendszerbe mintegy 96 terabájt méretben - adta hírül a TorrentFreak.