Nem mond le a Chromebookról a Google

chromebook
Vágólapra másolva!
Nem nyugszik bele a bukásba a Google: a visszhang nélkül maradt Chromebook laptopok új, energiatakarékosabb processzorokat kaphatnak, így valóban kibírnak majd egy egész napot egy töltéssel.
Vágólapra másolva!

Hosszútávú tervévé vált a Google-nek az adatait és felhasználói beállításait a cég szerverein tartó Chromebook. A tavaly nyár óta megvásárolható gépek nem terjedtek el robbanásszerűen, a látványos siker elmaradt. A cég azonban nem tett le a tervről, a pletykák szerint készül a Chromebook új generációja, ami már a takarékosabb ARM processzorok köré fog épülni - írja a The Verge technológiai blog.

Forrás: Google
Nem csak a CapsLock hiánya, hanem a processzor is megkülönbözteti a PC-ktől

Az új gépről egyelőre csak a Chrome OS fejlesztői jegyzetei árulkodnak. A bejegyzések egy Daisy (százszorszép) kódnevű masinát emlegetnek, amelyben a Samsung által gyártott Exynos rendszerchip dolgozik. Ez a lapka két ARM magot tartalmaz és 2 gigahertz sebességgel fut. A fejlesztői jegyzetek utalnak még valamire, amit "tegra2_kaen" néven jelölnek, ez valószínűleg olyan Chromebook lesz, amiben az Nvidia által fejlesztett, grafikus gyorsítómagokat is tartalmazó rendszerchip fog kerülni.

Egésznapos munkaeszköz, mint egy tablet

A változások nem csak a hardverek iránt rajongó kis számú kockafej számára izgalmasak. Azt ígérik, hogy az eddig csupán az Intel Atom processzorával megvehető Chromebookok sokkal változatosabbak lesznek. Ráadásul az okostelefonokból jól ismert ARM lapkákra való átállással várhatóan az akkumulátoros üzemideje is nő a gépeknek.

Forrás: Google
Netbook méretű, internetre termett gépeket vizionált a Google

A Google csak azokat fogadta el Chromebooknak, amelyek "egésznapos" akkumulátorral rendelkeztek. A cég Chromebook oldala két gyártó laptopjaival indult el, az Acerével és a Samsungéval. Az egyik megvásárolható gép nyolc és fél, a másik hat órát bírta egy feltöltéssel. Az ARM magos Chromebookoknál várhatóan javulni fog az üzemidő, könnyen lehet, hogy a reggel a töltőről levett gépet valóban késő estig lehet majd használni. A The Inquirer információi szerint hamarosan a kínálat is bővülni fog, a Sony is fontolgatja egy Google-laptop piacra dobását.

Internet nélkül nincs sok értelme

A Google laptopjának egyetlen komoly hátránya van, internet nélkül csak drága rajztáblaként működik. Az alkalmazások többsége a számítási felhőben található: szövegszerkesztője a Google Dokumentumok, levelezője a Gmail. A netes szolgáltatások egy részének létezik ugyan offline elérhető, a böngésző gyorsítótárából is működő verziója, ám a gép igazán akkor kényelmes, ha mobilnetre vagy wifi hálózatra van csatlakoztatva. Az egyelőre még csak Amerikában megvehető gépekhez havi 100 megabájt ingyen internet jár, ennek azonban többszörösét is fel lehet élni, még úgy is, hogy a felhasználó nem néz HD-videókat a YouTube-ról.