3D-ssé varázsolja a videókat a YouTube

Vágólapra másolva!
3D-ssé alakítja a YouTube az óriás felbontásban feltöltött videókat a YouTube. A videómegosztó szeptember óta teszteli a Full HD videók átalakítását.
Vágólapra másolva!

Szemüveggel nézhető térbeli verzió is készül a YouTube-ra feltöltött 1080p felbontású videókból. A Google videómegosztója a képek és színek elemzésével, a mozgás irányának érzékelésével készíti el az egyes felvételek mélységi térképét, amiből aztán kiszámolják a 3D-s képet. A mélységgel dolgozó algoritmusokat a valódi 3D-s videókon tesztelik és pontosítják a Google mérnökei. A Full HD felbontású felvételek átalakítása még csak a kezdet. A Google tervezi, hogy további videóknál teszi elérhetővé a 3D-s konverziót.

Forrás: [origo]

Mindenféle szemüveggel működik a 3D-s YouTube

A 3D-s képpárból a YouTube többféle térbeli videót is elő tud állítani. A hagyományos vörös-cián műanyag szemüveges mód mellett zöld-magenta és kék-sárga szemüveggel is nézhető variáns is készül a videókból. A profibb szemüveggel és 3D-tévével rendelkezők pedig olyan képet is kaphatnak az oldaltól, amit a tévé fel tud dolgozni.

A YouTube-ba 2009 nyarán került be a 3D-s mód, ám ekkor még csak az egyik programozó hobbiból fejlesztett vicces kiegészítése volt a térbeli mód. A Google mérnökök a munkaidejük húsz százalékát tölthetik valami számukra kedves programozási feladattal, a YouTubePete nevű programozó ennek keretében csinálta meg az első 3D-s módot. A 3D-tévék terjedésével a térbeli videók megjelenítés a Google-nak is fontossá vált, ennek lehet eredménye a most bemutatott konverziós eljárás is.