Időhúzásért büntették meg a Google-t

Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságokbírságot róttak ki a Google-re azért, mert a keresőcég szerintük szándékosan hátráltatja az ellene folyó vizsgálatot, amelyet a cég wifihálózatokról gyűjtött titkos adatgyűjtése kapcsán indítottak ellene.
Vágólapra másolva!

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) huszonötezer dolláros, vagyis mintegy 5,7 millió dolláros bírságot rótt ki a Google-re azért, mert az vádjai szerint szándékosan akadályozza az ellene folyó vizsgálatok lefolytatását.

A keresőcégről 2010-ben derült ki, hogy az utcák virtuális bejárását biztosító Street View panorámaképeket rögzítő autói wifihálózatok paramétereit, illetve nem megfelelő hálózatokon zajló adattöredékeket, jelszavakat is begyűjtött - a Google indoklása szerint merő véletlenségből. Az FCC vádjai szerint a Google szándékosan hónapokon át akadályozta és késleltette az ellene folyó vizsgálatokat, és nem reagált a hatósági megkeresésre, nem szolgáltatta be a tőle igényelt adatokat.

Forrás: [origo]

Bár a Google ellen az adatgyűjtés kapcsán számos országban vizsgálat indult, eddig a cég súlyosabb büntetés nélkül megúszta az ügyet. Az amerikai hírközlési hatóság azonban úgy nyilatkozott, hogy még számos fontos megválaszolatlan kérdésre akar választ kapni a keresőcégtől. A vizsgálat során az FCC egy kihallgatásra beidézte a Google-nek azt a mérnökét, aki az adatgyűjtő szoftvert írta, ő azonban az alkotmány ötödik kiegészítésére hivatkozva megtagadta a vallomástételt, ez ugyanis kimondja, hogy senki sem kötelezhető arra, hogy saját magára nézve terhelő vallomást tegyen.