Olcsóbban itthon is robbanna az e-könyv

Vágólapra másolva!
Nem azért nem olvasnak elektronikus könyvet a magyarok, mert kulturálisan konzervatívok, hanem mert szűkös a tartalmi kínálat és hiányoznak az olcsó technikai eszközök. Az idei könyvfesztiválon már bemutatnak digitális köteteket is, de még a legoptimistább szakértő is csak néhány év múlva számít az e-könyvek hazai robbanására.
Vágólapra másolva!

"Nem hiszem, hogy most hirtelen leesett volna a könyvpiac szereplőinek a tantusz. Legtöbben még mindig bizalmatlanok vagy nem tudják, hogy mit kellene csinálniuk az elektronikus könyvekkel" - mondta az [origo]-nak Szemere Gabriella, a Polc.hu internetes könyváruház vezető szerkesztője. Szemere szerint végül az internet is elterjedt, így lassan valami hasonló fog történni az e-könyvekkel is. A csütörtökön megnyíló 21. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon már digitális kötetek is megjelennek, de számuk még nem túl jelentős.

Nem az emberek konzervatívok, hanem a piac lassú és körülményes

A német Spiegel napilap angol kiadásában megjelent cikk szerint egyelőre 1 százalékos részt hasítanak ki az e-könyvek a teljes könyvpiaci részesedésből a német piacon is. Az írás szerint ennek fő oka, hogy az emberek kulturálisan konzervatívok, és elsősorban nyomtatott formában szeretnek olvasni. Szemere szerint arányaiban itthon is ugyanannyi e-könyv fogy, mint Németországban, és amíg a helyzet nem változik meg ott, addig itt sem nagyon fog, hiszen a magyar piac általában az európai trendeket követi.

Szemere szerint a magyar e-könyv-piac cammogása összetett kérdés, a két legfontosabb probléma viszont világosan látszik: egyrészt nincsenek olcsó, jó és színes kütyük, amelyeken szívesen olvasnának az emberek, másrészt nincs versenyképes tartalmi kínálat. "Amerikában azért tudott robbanni az e-könyv, mert az Amazon és a Barnes & Noble jó termékeket és bőséges választékot kínált, és a rendszer is egységes volt. Itthon összefogásra lenne szükség a kiadók és terjesztők között, de ez máig érthetetlen okokból nem jött össze. A könyvpiac szereplőinek meg kellene érteniük, hogy az emberek nem azért nem olvasnak digitálisan, mert konzervatívok, hanem mert nagyjából nincs mit" - mondta.

Forrás: AFP

Olcsóbb áron itthon is robbanna az e-könyv

"Tavaly év elejéhez képest év végére megduplázódott a forgalmunk" - mondta az [origo] kérdésére Weiler Péter, az E-könyv Magyarország ügyvezető igazgatója. "Bizakodó vagyok, mert azt tapasztalom a piacon, hogy megváltozott a szereplők hozzáállása az elektronikus könyvekhez. A kiadók most már nem félnek, nyitottak a téma iránt, és maguktól is próbálnak valamilyen megoldást találni a helyzetre" - mondta az ügyvezető.

Weiler szerint a magyar e-könyv-piac robbanás előtt áll, egy-két év múlva akár négy-öt százalékos részesedése is lehet a hagyományos könyvek mellett. "Az e-könyvek ára ma ezer-kétezer forint között mozog. Ennél még mindig lehetnének olcsóbbak, viszont a jogszabályi környezet egyáltalán nem kedvez az e-könyveknek. Míg az analóg könyveket ötszázalékos, addig az elektronikus formában terjesztett társaikat huszonhét százalékos áfa terheli. Ez egyelőre gátat szab annak, hogy még alacsonyabb áron áruljuk az e-könyveket" - mondta Weiler.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

"Ha ennyiért sem veszik meg, akkor nem tudom"

A ma kezdődő könyvfesztiválon startol az elektronikus- és papírkönyvekkel egyaránt foglalkozó Ad Astra kiadó is. "Első körben csak most befutó külföldi szerzőket kerestünk meg az elektronikus kiadással kapcsolatban, de nyitottak vagyunk hazai írókra is. Már kiadott könyveket bonyolult átültetni elektronikus formába, a vonatkozó szerzői jogi szabályozás miatt meglehetősen problémás helyzetet eredményezhet, ha nem ugyanannál van a nyomtatott és az elektronikus jogtulajdon" - mondta Kleinheincz Csilla, a sci-fi irodalommal foglalkozó kiadó vezetője. Kleinheincz szerint az is nehezíti a könyvpiac helyzetét, hogy amíg a nyomtatott változatok reprodukálása nehézkes, addig az itthon kiadott elektronikus köteteket csupán vízjellel tudják védeni, ami pedig nem gátolja túlságosan az internetes terjesztést.

Az Ad Astra nagyjából a nyomtatott kötetek árának feléért kívánja árusítani e-könyveit, évente nagyjából tíz-tizenötöt. "Ezerötszáz forintra lőttük be a könyvek árát, ha ennyiért sem veszik meg a magyar olvasók, akkor már nem tudom, mi jön be nekik" - mondta az ügyvezető. Érdekesség, hogy míg Magyarországon és általában Európában nagyjából a nyomtatott könyvek harmadáért érhetők el az elektronikusak, addig az Egyesült Államokban az e-könyvek már drágábbak, mint a papírnyomottak. Igaz, Amerikában már több e-könyvet adnak el, mint nyomtatottat, és a szerzői jog megszegését is szigorúbban szankcionálják.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Alkalmazkodni kell a korszellemhez

A magyar könyvpiac lejtmenetben van, az elmúlt években folyamatosan, átlagosan kétmilliárd forinttal csökkent a kiadók bevétele, így az eladott példányok száma is. Míg a nyomtatott könyvekből rendszeresen kevesebb fogy, addig az e-könyv-eladások nem nőnek markánsan. Az emberek viszont továbbra is olvasnak, egyre többen torrentoldalakról szerzik be az őket érdeklő irodalmat illegális kópiák formájában. Az egyik legnépszerűbb warezszájton az egyik legnépszerűbb magyar nyelvű kiadvány a hangos segédanyagot is tartalmazó Relaxa VillámAngol nyelvoktató tankönyv, amelyet mintegy tizenhétezer alkalommal töltöttek le a felhasználók.

"Úgy gondolom, hogy az illegális letöltés lopás, és a rendőrségre tartozik, nem pedig rám. Viszont azt is gondolom, hogy a könyvalapú nyelvoktatást meg kell szüntetni, mert egy félreértés, hogy ez hatásos, ráadásul feleslegesen vetetik meg évről évre több ezer forintért a gyerekekkel a nyelvkönyveket" - nyilatkozta az [origo]-nak Makara György, a tankönyvet kiadó Relaxa cég ügyvezető igazgatója. Makara szerint alkalmazkodni fognak a korszellemhez, és a hagyományos könyv helyett digitális formában szolgáltatják a tartalmat. "Tervezzük okoskészülékeken elérhető mp3, illetve pdf formátumú tananyagok forgalmazását, amelyet a nyomtatott és legyártott verzió körülbelül negyedéért lehet majd megvenni. Hogy a digitális kötetek mikor lesznek elérhetők, az csak elhatározás és fejlesztés kérdése" - mondta az ügyvezető.