Hamarosan gyógyszereket is lehet majd nyomtatni

Vágólapra másolva!
A Glasgow-i Egyetem kutatói olyan olcsó nyomtatót dolgoztak ki, amelynek segítségével egyszerűen lehet előállítani a páciensek egyedi igényeire szabott gyógyszereket, többek közt daganatos betegségek kezelésére való szereket is. A megoldás húsz éven belül az egész világon elterjedhet.
Vágólapra másolva!

A skót tudósok koncepciója szerint a jövőben 3D-nyomtatóval gyártanának gyógyszereket és egyéb kemikáliákat - olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes portálján. Az ötletgazda, Lee Cronin professzor szerint egy ilyen fejlesztés forradalmasíthatja a gyógyszeripart, elsősorban költséghatékonysága miatt.

Félmilliónál olcsóbban kijön a gyógyszernyomtató

A szakember szerint az egészségügyi intézmények nagyon sok pénzt spórolhatnának meg, ha az egyetem kutatói által kidolgozott 3D-nyomtatási megoldással állítanának elő a célzott kezelésekhez használt, egyedileg adagolt alkotóelemeket tartalmazó gyógyszereket. Hasonló technológiával Magyarországon is készítenek már például koponyaprotéziseket és termékek prototípusait.

A Glasgow-i Egyetem kutatóinak gyógyszerek előállítására is alkalmas 3D-nyomtatójának megépítése négyszázezer forintnál kevesebb összegbe került, és kidolgozói szerint ugyanolyan biztonságos gyógyszereket lehet vele előállítani, mint amelyeket a gyógyszergyárakban készítenek. Cronin szerint idővel a 3D-s gyógyszernyomtatás teljesen kiválthatja a csillagászati összegekbe kerülő nagy- és kisüzemi hagyományos gyógyszergyártást.

Húsz év múlva terjedhet el világszerte

A kutatók által megépített prototípus azonban még csak a technológia korai változatának tekinthető, a professzor csapata szerint még legalább húsz év kell ahhoz, hogy kereskedelmi forgalomba hozotott pirulákat ilyen készülékkel állítsanak elő. Ilyen technológiával egyelőre még más nem foglalkozott rajtuk kívül, pedig a rendszer fejlesztése sokkal több szakembert és tőkét igényelne.

A háromdimenziós gyógyszernyomtatás koncepciója szerint minden alapanyag a gépben van, az orvosnak vagy kémikusnak csak be kell táplálnia a receptet, az arányokat és egy gombnyomással már el is készül a kívánt gyógyszer a megadott mennyiségben. Cronin elmondása alapján nyílt forráskódú szoftverrel végzik a speciális printer fejlesztését, hogy az a később bárki számára hozzáférhető legyen - olvasható a Nature című amerikai tudományos lapban.