A nők irányítják a szerelmi kapcsolatokat

Vágólapra másolva!
A férfiak házasságuk első hét évében hívják gyakran párjukat, utána inkább barátaikkal beszélnek telefonon. Negyven fölött a nők gyermekeiket hívják leggyakrabban, pláne, ha jön az unoka.
Vágólapra másolva!

Mobiltelefonos forgalmi statisztikák szerint a nők sokkal gyakrabban keresik párjukat, mint fordítva - olvasható a BBC brit közszolgálati médium online kiadásában. A cikkből az is kiderül, hogy a férfiak a házasságuk első hét évében leggyakrabban a feleségükkel kommunikálnak, utána viszont a barátaikkal ápolnak szorosabb kapcsolatokat - legalább is ez derül ki a hárommillió résztvevő mobilkommunikációs és smsküldési adatai alapján. A kutatók adatbázisa a hívók korát, nemét és a hívott személyek listáját tartalmazta.

A BBC által hivatkozott kutatás szerint azonban a nők számára a harmincas évek közepén kezd megváltozni a legtöbbet hívott ember személye. A negyvenöt éves nőknél a férj már második helyre szorult vissza, az első helyet a gyerekek veszik át a kutatók szerint. Akkor történik ez, amikor időszerűvé válik az unokák érkezése. "Ez a kutatás az első erős bizonyíték, hogy a romantikus kapcsolatokat a nők irányítják. Ők hozzák a döntést, és ha elhatározták magukat, akkor addig mennek a szegény pasas után, amíg be nem adja a derekát" - mondta a kutatásban résztvevő Robin Dunbar professzor.

A kutatás arra is fényt derített, hogy a nők sokkal fiatalabban választanak maguknak legjobb barátot, aki aztán a leggyakrabban hívott személy lesz. Már húsz éves korban megvan ez a személy és tizenöt éven keresztül állandó is marad, helyét pedig a gyerekek fogják átvenni. Dunbar professzor szerint a nők közti kapcsolatok a lényegesek. "A férfiak közti kapcsolatok túl lazák. Gyakran a politika irányítja őket természetesen. A társadalom szerkezetét azonban a nők határozzák meg az emberek esetében, pont úgy, ahogy ez a főemlősöknél is jellemző" - mondta a professzor a BBC-nek.

Dunbar professzor szerint ez az első adatokra támaszkodó bizonyíték arra, hogy a Nyugat-Európai társadalmak elmozdulnak a férfiközpontúság felől a nőközpontúság felé. Az Oxfordi Egyetem akadémikusa szerint ugyanis erre enged következtetni az, hogy a szerelmi kapcsolatok során a nők irányítanak: miattuk van, ha többet beszélnek párjukkal, és az is, ha kevesebbet kommunikálnak.