Még idén bemutatják az első Mozilla-mobilt

Vágólapra másolva!
Még idén boltokba kerülnek a Firefox böngészőt fejlesztő alapítvány saját mobilos operációs rendszerét futtató okostelefonok - számolt be a BBC brit közszolgálati médium.
Vágólapra másolva!

A Mozilla Alapítvány Boot to Gecko (B2G), vagyis "bootolj a Geckóba" nevet viselő szoftverét használó készülékel elsőként egy brazil mobilszolgáltató, a Telefonica Vivo kínálatában lesznek elérhetőek, azt egyelőre nem tudni, hogy mely más gyártók tervezik használatba venni a platformot.

A Firefox böngészőt is fejlesztő szervezet még tavaly nyáron jelentette be, hogy a Google Android és az Apple iOS vagy a Windows Phone szoftverek alternatívájául szánt saját okostelefonos operációs rendszert fejleszt ki. A szoftver nevében a Gecko a Firefox böngésző alapjait képező szoftveres kódra utal, amelynek szintén ez a kódneve. Gary Kovacs, a Mozilla elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az általuk fejlesztett szoftvert használó telefonokat felhőalapú használatra tervezik majd, azaz szinte minden szolgáltatás és applikáció webalapú lesz.

A Telefonica Vivo tervei szerint az új szoftvert használó készülékeket valószínűleg még karácsony előtt, de legkésőbb a jövő év elején fogja bevezetni.