Ingyenes gigabájtokat ad a Google és a Microsoft

backup, biztonsági mentés, winchester, merev lemez, HDD, hard disc drive, játékfigura
Vágólapra másolva!
Csaknem egyszerre mutatta be a héten a Google és a Microsoft új felhőszolgáltatásait, amelyek segítségével egyszerűen lehet a számítógépről, táblagépről és okostelefonról is elérhető tárhelyre menteni a legfontosabb fájlok biztonsági másolatait. A cégek új tárhelyszolgáltatásaival bagóért lehet biztonságban tudni óriási mennyiségű adatot, de használatukhoz nem árt egy jó netkapcsolat.
Vágólapra másolva!

A mindennapok során használt internetes szolgáltatások jelentős része már a weben érhető el, a Google és a Microsoft új felhőszolgáltatásainak elindulása pedig az első lépés abba az irányba, hogy a felhasználók adatai se csak az otthoni PC egyik mappájába, hanem egy távoli szervergépre is el legyenek mentve. Ez utóbbi azzal az előnnyel jár, hogy ha a saját számítógép tönkremegy vagy mondjuk ellopják, az összes fontos adat megmarad.

A fontos adatokat be kell dobálni a megfelelő mappába

Biztonsági mentések internetes tárolására eddig is lehetőség volt, a Google és a Microsoft új felhőszolgáltatásai azonban a tömegek számára is elérhetővé teszik ezeket, mivel használatuk pofonegyszerű, áraik pedig kedvezőek: a kisfelhasználók számára elegendő tárhelyet ingyen adják, míg a nagy helyigényű profik olcsón vehetnek maguknak akár sokszáz gigabájtnyi helyet is valamelyik cég rendszerében. A hasonló szolgáltatásokat már régóta kínáló Dropbox egyelőre drágább árakkal dolgozik.

A Google Drive és a Microsoft megújult Skydrive szolgáltatását egy teljesen kezdő internetező is könnyen elsajátíthatja. Egy segédprogramot kell feltelepíteni ehhez a számítógépre, amely a háttérben futva a számítógép egy megadott mappájának tartalmáról automatikusan másolatot készít a számítási felhőbe: nincs szükség a fájlok manuális kiválasztására és párbeszédablakok végigklikkelésére sem.

Öt gigabájtot ad ingyen a Google

Szerdán este igazzá vált az évek óta terjedő pletyka, amely szerint a keresőcéga Google Drive néven saját felhőszolgáltatást indít. A Drive ugyan még nem működik, a honlapja már elérhető, ahol jelezni lehet a saját tárhely iránti igényt: a felhasználók saját tárhelyeit a cég a jövő héttől kezdve, fokozatosan fogja aktiválni. A Google 5 gigabájtos tárhelyet nyújt a felhasználóknak ingyen, 25 gigabájtos tárhelyet havi 2,5 dollárért (~550 forint), 100 gigabájtosat havi 5 dollárért (~1100 forint) lehet bérelni a cégtől, akinek azonban ez sem elég, az akár egy terabájtos (ezer gigabájt) felhőmeghajtóra is előfizethet, ennek díja havi 50 dollár, vagyis nagyjából tízezer forint.


A Google Drive bemutatóvideója

A Drive a felhasználó összes fájlját képes fogadni, és mivel beleépítették a Google Dokumentumok technológiáját, így a közös munkát is lehetővé teszi az ismertebb formátumú dokumentumokon. A szolgáltatás beépített karakterfelismerője lehetővé teszi majd, hogy akár a szövegeket tartalmazó képekre is rá lehessen keresni. A hivatalos bejelentés pedig beépített faxküldőt, videoszerkesztőt, honlapépítő eszközt ígér, amit külső cégek fognak szállítani a tárhelyhez. A cég böngészőjéhez indított Chrome Web Store-ból lehet majd különböző applikációkat is lehet vásárolni, amelyekkel például a feltöltött fájlokat a böngészőből lehet editálni, bár a video-, és képfájlok szerkesztését a szolgáltatás alapból lehetővé teszi a számítógépre telepített külön szoftverek nélkül is. A Google Drive a Windows mellett Macre, és androidos okostelefonokra érhető el, de a cégnél már dolgoznak az iPhone-os és iPades verzión is. Windowsos mobilokra egyelőre nem várható a Drive kliensének megjelenése, így akinek ilyenje van, érdemesebb lehet a Microsoft szolgáltatását előnyben részesítenie.

Extra gigabájtokkal csábít a Microsoft

A Microsoft évek óta üzemeltet különböző elnevezéseken felhőtárhelyeket, mostanra azonban úgy tűnik sikerült összegyűjteni ezeket egy közös márkanév alá. A SkyDrive szolgáltatás használói számára hét gigabájtos adatraktár jár ingyen, de akinek már korábban használta a szolgáltatást Live-fiókjával, az díjmentesen bővítheti annak nagyságát 25 gigabájtosra néhány kattintással. Korábban nagy hiányossága volt a Microsoftnak, hogy csak párszáz megabájtos fájlokat engedett feltölteni, ezt a korlátot azonban jócskán megemelték: most két gigabájtos lehet a legnagyobb feltöltött fájl mérete, és ugyancsak lehetőség van különböző webes alkalmazásokkal használni a feltöltött fájlokat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem túl izgalmas, de praktikus a Skydrive

A Microsoft ráadásul árban is nagyon aláment riválisainak: ennél a cégnél plusz 20 gigabájt helyért csak évi tíz dollárt, vagyis nagyjából 2200 forintot kérnek, ez havi szinten kevesebb mint kétszáz forintos költséget jelent. Plusz ötven gigabájtnyi tárhelyet évi 25 dollárért (~ 5600 forint) mér a Microsoft, ez havi kevesebb mint ötszáz forintot jelent. Extra száz gigabájt felhőtárhelyet évi 50 dollárért (~ 11000 forint) kér el a cég, ami havi kevesebb mint ezer forintos költséget ró a felhasználóra. A Skydrive Windows mellett Macre, iPadre és iPhone-ra, valamint windowsos mobiltelefonokra is elérhető, komoly hiányossága viszont, hogy a legnépszerűbb platformnak számító androidos készülékekkel nem lehet elérni a rá feltöltött fájlokat.

Van helye a drága függetleneknek

Valószínűleg a két nagy cég piacra lépésével sem tűnik el teljesen a Dropboxnak és társainak a felhasználói bázisa. Azok például biztosan megmaradnak, akik igazán sem a Microsoftban sem a Google-ben nem bíznak. Ha mindkét szolgáltató gyanús, mindkettőt nagy testvérnek érzi a felhasználó, akkor pedig valószínűleg kifizeti a Dropbox, a SugarSync vagy a Spideroak magasabb díját is.

A régebben a piacon levő szolgáltatások mellett szól az is, hogy ezeknek egyszerűen jobb a szinkronizáló kliensük. Nem csak a megszokás miatt átláthatóbb a menü vagy van jobb helyen a fájlok státuszát jelző ikon: az évek során lecsiszolt, tökéletesítgetett dizájn jobban kézreesik. Elég csak a SkyDrive és a Dropbox kliensét összehasonlítani: az egyik első pillantásra elmondja, hogy mennyit kell még várni a fájlok feltöltésére, a mappa mely állományai vannak már az interneten, a másikból úgy kell kicsalni ezt az információt.

Mindenkinek kell biztonsági mentés

A két tárhelyszolgáltató indulása alkalmából készített rögtönzött házi közvéleménykutatásunk szerint a felhasználók többségének már van valamilyen biztonsági mentése. A mentés és a számítógépek azonban jellemzően egy helyen vannak, ami betörés vagy lakástűz esetén nem túl célszerű. Aki nem ment semmit, az is érzi, hogy valamilyen módon védekeznie kellene az adatvesztés ellen, ám még nem tervezte meg a neki kényelmes megoldást. Az egyszerű, az adatokat magától szinkronizáló felhőbeli tárhelyekkel a tervezés lényegében kiesik. Csupán azt kell számba venni, hogy melyek azok az adatok, amelyeket a merevlemez meghibásodása esetén nem lehetne újból beszerezni. A saját írások, a gyerek első lépéseiről készült videó, a nyaralós fotók és a tavalyi adóbevallás jellemzően mind ebbe a halmazba tartoznak, míg a netről letöltött filmekért, zenékért és játékokért jellemzően nem kár. Ha ez a lista elkészült, akkor már csak valamelyik szolgáltatás kliensének kell megadni, hogy ezeket a mappákat mentse, lehetőleg hetente.

A folyamatos szinkronizálásra is képes programokkal akár napi haszálatban is lehetnek a mentésre eltett fájlok. A Google Drive vagy a Skydrive gondoskodik arról, hogy a mindig a legfrissebb verzió legyen meg a felhőben. Így nem kell félni a címben szereplő "Volt rajta fontos adat?" kérdéstől, ha a merevlemez elromlik, csak azt kell kiszámolni, hogy körülbelül mennyi idő visszanyerni minden adatot az internetről: elég elmenni ebédelni, míg megkerülnek a fájljaink, vagy belefér-e még egy sütemény is.