Hétszázért adták a bankkártyát a kiberbűnözők

Vágólapra másolva!
Bankkártyaszámokat és egyéb személyes adatokat áruló oldalakat zárattak bel a brit szervezett bűnözés elleni nyomozók. A három kontinensre kiterjedő razzia során három gyanúsítottat is letartóztattak - adta hírül a BBC brit közszolgálati hírportál.
Vágólapra másolva!

Akár már hétszáz forintért is lehetett lopott bankkártyaszámot venni a kiberbűnözők által üzemeltetett netes üzletekben. A kínálatra pedig nem lehetett panasz, milliónyi lopott banki adatsort kínáltak megvételre. Az üzletnek a Serious Organised Crime Agency (Soca) szervezett bűnözés elleni ügynökség vetett véget.

A két éves nyomozást lezáró razzia során harminchat weboldalt zárattak be a nyomozók, valamit letartóztattak két brit és egy macedón állampolgárt. Lee Miles, a Soca kiberbűnözés elleni egységének vezetője a BBC-nek nyilatkozva fegyverkezési versenyhez hasonlította a kiberbűnözők és a rendőrök harcát. Miles szerint bűnözők ipari méretekben dolgoznak, és a rendőrségnek is ilyen módszerekre van szüksége, ha fel akarja venni a kesztyűt.

A támadókódot író hackerekre fáj a rendőrök foga

Manapság a hagyományos, otthonról dolgozó hackereket kiberbűnözői csoportok bérelik fel, hogy adatlopó kártevőket vagy adathalász leveleket küldő szoftvereket írjanak. Más informatikai szakértők pedig olyan kereskedelmi weboldalakat terveznek a bűnözőknek, amelyeken nagy mennyiségű adatot lehet gyorsan eladni. "Szívesebben tartóztatnék le tíz olyat, aki a kódot írja, mint ezer, az első vonalban dolgozó csalót" - mondta Miles.

A Soca azt is szeretné elérni, ha megszűnne a domain nevek anonim regisztrációja. A jelenlegi szabályok mellett a bűnözők számítógépei több ezer webcímet vásárolhatnak, amelyeket nehéz visszakövetni egy valós személyhez. A kiberbűnözés elleni egység átláthatóbb, a vásárlókról több adatot tartalmazó rendszert szeretne a jelenlegi helyébe állítani.