A pi négymillió tizedesjegyig egy képen

2012.04.27. 17:33
Nosztalgiából készített olyan inforgrafikát egy fejlesztő, amelyen az irracionális szám első négymillió tizedesjegye látható. Egy átlagos embernek három hétig tartana ezt végigolvasni.

Négymillió tizedesjegyig írták ki a pi-számot egyetlen képen - olvasható a Mashable nevű technológiai portálon. A projektet a TWO-N nevű, infografikával foglalkozó New York-i dizájncsapat készítette Shigeru Kondo japán doktorandusz tavaly októberi munkája alapján. Kondo tíztrillió tizedesjegyig számolta ki a pít, megdöntve a korábbi rekordot. A korábbi rekordot is Kondo tartotta öttrillió tizedesjegyig.

"Egy átlagos embernek három hétig tartana leírni négymillió tizedesjegyig a számot, itt viszont egyetlen másodperc alatt, egyetlen képen látható az egész" - mondta a Mashable-nek Hermann Zschienger, a projekt készítője. A cikkünkben látható kép csak egy szelete az egyébként jóval nagyobb interaktív infografikának, amely erre a linkre kattintva érhető el.

Forrás: [origo]

Ez még csak egy szelete a négymillió számból álló képnek. A teljes megjelenítésért kattintson ide

Iskolás éveket idéz a végtelen szám

A teljes kép jobb felső oldala mellett található navigációs mezőn fel-le mozgatva nézhető meg az összes szám: egy keretnyi tartomány ötszázezer számot tartalmaz. A számokat egytől tízig különböző színnel jelölték, így viszonylag átlátható, hogy a pi éppen melyik részére vezette a felhasználó a kurzort. A TWO-N projektjének további érdekessége, hogy a jobb oldalt található keresősávot használva megtekinthetőek a pi négymilliós tizedesjegy-tartományának pontos részei.

"Legtöbbünk számára ez csak nosztalgia" - mondta a Mashable-nek Zschienger, aki hozzátette, hogy a többséget ez a középiskolai matematikaórákra emlékezteti, de a pível kapcsolatos legendák és mítoszok is beugorhatnak az oldal megtekintőinek. Egyesek például úgy tartják, hogy a gízai piramisok hajlásszöge is megegyezik a pível, vagy elég csak a pi tizedesjegyekkel megegyező karakterszámú versekre vagy a Pi című filmre gondolni.