Robotok őriznek dél-koreai rabokat

Vágólapra másolva!
Robotok vigyáznak egy dél-koreai börtön lakóira. A gépek ugyan jobban hasonlítanak egy irodai fénymásolóra, mint egy gépi smasszerre, viszont sosem fáradnak bele a járőrözésbe.
Vágólapra másolva!

A nyolcvanas-kilencvenes évek jövőben játszódó klasszikus akciófilmjeit idéző ötlettel próbálkozik a dél-koreai igazságügyi minisztérium: robotokat alkalmaz börtönőrként. A koreai robotbörtönőrök - a sci-fi rajongók őszinte bánatára - nem is hasonlítanak a filmek szögletes vasarccal, erős szervomotorokkal és géppuskával felszerelt fegyőreire. Csupán másfél méter magasak, négy keréken gurulnak, és úgy néznek ki, mint egy régi fénymásoló, amire valaki fejet csavarozott.

A robotnak egyelőre nem feladata az erőszakos bűnözők felügyelete, csak járőrözni segít az őröknek. Az eszközbe szerelt számos kamera képét látják a számítógépek előtt ülő őrök, sőt igény esetén beszélni is tudnak a rabokkal a roboton keresztül. Az eszköz ráadásul egy iPad táblagépről távirányítható is. A kísérlettől azt várják, hogy a hús-vér őrök munkája egyszerűbbé válik, és a rájuk nehezedő terhelés csökkenni fog.


A roboton keresztül az őrség is beszélhet a rabokkal

Az őrrobot meglehetősen önálló: ha az akkumulátorának töltése húsz százalék alá esik, akkor magától keres egy töltőállomást, és rácsatlakozik. Az épületbeli tájékozódást nem GPS-szel oldották meg, mert a hagyományos navigációs módszer egy vasbeton épületben meglehetősen megbízhatatlan lenne. A gépek a plafonra ragasztott szenzorok jelei alapján tájékozódnak.

A megfigyelőrobot bőségesen fel van szerelve elektronikával. A géptestre szerelt fej egy kamerát tartalmaz, a robot hátán található forgatható karon szintén egy kamera ül. A robot szoftverje képes felismerni az ismétlődő mozgásokat - például azt, ha valaki fel alá sétál a cellában -, és a fenyegető mozdulatokat is. Ha problémával szembesül, akkor pedig riasztja az őrség emberi felét.


A Dredd bíró őrrobotjai egyelőre ijesztőbben néznek ki

A teszt három robottal zajlik, amelyeknek darabja 300 ezer dollárba kerül. Ha a próbaüzem sikerrel jár, akkor több dél-koreai börtönben is megjelenhetnek a robotizált őrök. A távoli jövőben ki fog bővülni a gépek feladatköre, meg kell például tanulniuk rejtett fegyverek és egyéb tiltott tárgyak után kutatni, ehhez azonban még sok fejlesztésre van szükség. A koreai hatóságok egyelőre nem is gondolkodnak a robotok emberek elleni bevetésében, nem lesz könnygázvetővel vagy lézerrel felszerelt őrrobot, ez a feladatkör megmarad a hús-vér smasszereknek.