Ennél jobb helye nem lehet a ballagásra kapott pénznek

ballagási ajándék, Berkley egyetemista lány ül egy padon
Vágólapra másolva!
A ballagásra kapott ajándékpénzt értelmesen is el lehet költeni: a laptop, e-könyv-olvasó vagy a diktafon az egyetemi éveket is hatékonyan segítheti. Összegyűjtöttük, milyen kütyüt mennyiért lehet megvenni a sikeresen érettségizőknek.
Vágólapra másolva!

Az egyetemi tanulmányokhoz elengedhetetlen a számítógép: interneten történik a tantárgyak felvétele, e-mailben kommunikálnak a diákok a tanáraikkal, a jegyzetek megosztása, a beadandó dolgozatok elkészítése is digitálisan történik. A ballagási pénz legjobb helye ezért egy új laptop, ha a leendő egyetemistának még nincs ilyen gépe, vagy csak egy családból megörökölt, ősrégi típust birtokol. A hordozható gép azért különösen hasznos, mert az egyetemi hálózatokról számos nyugati tudományos folyóiratot érhetnek el a diákok térítésmentesen.

Szakja és szakiránya válogatja, milyen típusú laptop való egy továbbtanulónak. Mérnökhallgató forrásunk a minél erősebb gépre esküdött, mert a kézi rajzok időszaka után a hallgatóknak a 3D-s tervezőprogamokkal és erőforrás-igényes matematikai alkalmazásokkal is meg kell ismerkedniük. A bölcsész- vagy a jogászképzésben viszont inkább a konnektor nélküli előadókban, könyvtárakban való géphasználatra kell felkészülni, minél nagyobb akkumulátorral és hosszú üzemidejű laptoppal. Kényelmesebb úgy dolgozni, ha nem kell az akkutöltés kijelzőjét figyelni és vadászni a konnektorhoz közel eső ülőhelyekre, a teljesítmény ezeknél a gépeknél másodlagos.

Forrás: AFP/Photononstop
Az ingyen internet mellett egyszerűen letölthető szakcikkeket is kínál az egyetemi könyvtár

A jelenleg divatos ultrabookok még túl drágák első laptopnak, az Intel belépőszintű Core i3 processzorával szerelt, minden igényt kielégítő hordozható gépeket azonban már 140 ezer forintért is meg lehet venni. Fontos arra figyelni, hogy a laptophoz járjon operációs rendszer is, amelyik géphez nem adnak, ott nagyjából harmincezer forintos felárral érdemes számolni - általában ennyibe kerül a Windows 7 Home Premium verziója. A műszaki pályára készülőknek ajánlott Core i5 processzoros gépek ára magasabban, 170 ezer forintnál kezdődik.

Papírok cipelése helyett e-könyv-olvasó

Annyira még nem élünk a jövőben, hogy az egyetemi kampuszokról eltűntek volna az olcsó fénymásolási lehetőséget kínáló irodák. Arra azonban már nincs szükség, hogy minden jegyzetet, verset, tanulmányt nyomtatva vigyenek magukkal az órára a hallgatók. Száz-kétszáz A4-es lap cipelése helyett célszerűbb a ballagási pénzt egy pehelykönnyű e-könyv-olvasóra költeni.

A hazai egyetemi jegyzetek nagy része még nem érhető el e-könyvben, ám bőven vannak olyan digitalizált tananyagok, a hallgatók között keringő begépelt jegyzetek, szabadon hozzáférhető szövegek (például törvénykönyvek, a Magyar Elektronikus Könyvtárból származó regények), amelyek helyet kaphatnak a villanykönyvön. A külföldről jellemzően csak rendkívül drágán beszerezhető szakirodalmak is olcsóbbak, ha e-verzióban veszi meg a hallgató, ráadásul így még postázást sem kell fizetni.

Forrás: AFP/Aleksandr Kozhohin
A digitális tananyag könnyebben hordozható, mint a nyomtatott lapok

Öt évnek kellett eltelnie az Amazon Kindle megjelenése után, hogy megfelelő minőségű és kellően olcsó versenytársakat kapjon az amerikai kereskedőház eszköze. Mostanra azonban a Kindle legolcsóbb, szállítással együtt 35 ezer forintba kerülő verziója mellé felsorakozott az ukrán PocketBook hathüvelykes Basic 611 nevű eszköze is. Az utóbbinak még az az előnye is megvan, hogy közvetlenül képes megnyitni a Word fájlokat, így egyszerű rátölteni az évfolyamtársaktól begyűjtött jegyzeteket is.

Egy időben két előadáson

Az egyetemisták tökéletes segítőtársát már leírta J. K. Rowling az egyik Harry Potter könyvben, ám sajnos az embert megtöbbszöröző Időnyerő egyelőre csak méregdrága játékként kapható. Az eszközhöz leginkább a diák helyett az előadásra "beülő" diktafon hasonlít, igaz ehhez még kell olyan ismerőst keresni, aki hajlandó bevinni az eszközt az előadóba.

A diktafonhasználat másik hátulütője, hogy a tanárokkal egyesével kell megbeszélni, engedélyezik-e az óra rögzítését. Azokban az intézményekben - például az Eötvös Loránd Tudományegyetemen - kevésbé lepődnek meg majd a kérdésen, ahol az egyetem rádiója is rögzíteni szokta az előadásokat, de még így is garantált, hogy a felvevős diákot jól megjegyzi az oktató.

Forrás: AFP/Justin Sullivan
Bárhol vissza lehet hallgatni az mp3-ba rögzített előadást

A diktafonok közül azokat a típusokat ajánljuk, amelyek a saját USB-csatlakozójukon kapcsolódnak a géphez, mp3-ba rögzítenek, és ceruza- vagy annál eggyel vékonyabb, AAA jelű elemmel működnek. Ezek kliensprogram nélkül is működnek, bármilyen számítógéphez lehet őket csatlakoztatni, és 3-4 ceruzaakkuval környezetbarát módon üzemeltetetők. A fenti kritériumoknak megfelelő diktafonokat 15-16 ezer forintért már be lehet szerezni, az akkucsomag pedig további 5-6 ezer forinttal növeli a leendő egyetemista költségeit. Ha nagyobb büdzsé áll rendelkezésre, akkor szemügyre lehet venni a jobb hangminőséget kínáló sztereómikrofonos felvevőket, ezek ára 35 ezer forintnál kezdődik, a jobb hangminőség azonban nem felesleges extra, a teremben való rögzítésnél sokat javíthat az elhangzottak érthetőségén.

Nem árt félretenni

Az egyetemi élet meglepetésekkel van tele: kiderülhet, hogy a kollégiumi szobába vagy az albérletbe még kell egy router, speciális programokra vagy csak drágán beszerezhető szakkönyvekre lehet szükség néhány kurzushoz. Nem árt a ballagási pénz egy részét félretenni, hogy ezek a költségek ne a bulizásra szánt szeptemberi büdzsét terheljék.

Végül pedig érdemes megfontolni egy olcsóbb okostelefon beszerzését, amely segít megbarátkozni az idegen várossal és a középiskolai élettől jelentősen eltérő egyetemi légkörrel. A naptárba fel lehet venni a város különböző pontjain lévő egyetemi épületekben tartott órákat, a térkép pedig segít eltalálni a kampusz megfelelő pontjára.