Lézermutatókkal gyorsulták le a wifit

Vágólapra másolva!
Egyszerű, boltban megvehető lézerpointerek segítségével gyorsították fel tajvani kutatók a wifi adatátvitelt: a megoldás akár gigabites sebességű vezeték nélküli adattovábbítást is lehetővé tesz.
Vágólapra másolva!

A Taipei-i Műszaki Egyetem kutatóinak felszerelése hagyományos, boltban megvásárolhatót zöld és vörös fényű lézermutatókból és hálózati berendezésekből áll, és nem kerül többe százharmincezer forintnak megfelelő összegnél. A The Verge című amerikai technológiai hírportál szerint az olcsónak számító rendszerrel akár gigabites, vagyis másodpercenként 128 megabájtos adatátviteli sebességet is el lehet érni két darab lézeres mutató alkalmazásával, ami minden jelenlegi wifi és Bluetooth-megoldásnál sokkal gyorsabb.

A lézeres mutatókat az akkumulátor helyett vezetékes áramforrásra kapcsolták, amely vezérlésükre is szolgál: akár másodpercenként ötszázmillió alkalommal is képes megvillogtatni azokat. Az adatok fogadását fényérzékelő szenzorokkal oldották meg, amelyek a kísérleti rendszerben tíz méteres távolságban voltak - adta hírül a The Verge.

A lézeres adattovábbítással képesek voltak az adattovábbítás hibaarányát rendkívül minimálisra szűkíteni: ha megfelelő fényszűrőket is alkalmaznak, ez egymilliárd bitenként egy hibás adatcsomagra csökkent. A széles körben elterjed Bluetooth esetében ez a hibaarány sokkal rosszabb: ezer bitenként egy hibás továbbítódik két eszköz között. A tajvani kutatók által kidolgozott filléres gigabites hálózat használatának hátránya, hogy a két hálózati eszköznek a wifivel eltérően rá kell látnia egymásra, ráadásul egyelőre csak sötétben működik, ráadásul csak beltéren használható, mivel a lézernyalábokat a hó-, vagy esőcseppek eltérítenék.

Ugyanakkor kifejlesztői szerint a megoldás kórházakban, katonai létesítményekben, vagy bármely olyan helyen olcsó alternatíva lehet, ahol nem lehetséges hagyományos rádióhullámokat használó adatátviteli megoldások használata.