Nem véletlenül gyűjtötte a wifiadatokat a Google

Vágólapra másolva!
Az amerikai hatóságok vizsgálatai szerint a keresőcég állításával ellentétben nem véletlenül gyűjtöttek adatokat wifihálózatokról a cég Street View szolgáltatásainak panorámafotóit rögzítő autók. Európai adatvédelmi szakemberek is úgy vélik, hogy a Google átverte őket.
Vágólapra másolva!

Az Amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) nemrég kiadott jelentéséből kiderül, hogy az amerikai hatóságok szerint a Google kamerás autói nem véletlenül rögzítették wifihálózatok paramétereit, illetve titkosítást nem használó hálózatok esetén bizonyos esetekben az azokon folyó adatforgalmat is. Arra, hogy a Google Street View szolgáltatásának panorámáit felvevő járművek titokban wifihálózatok adatait is rögzítik, 2010 tavaszán derült fény. Az eset világszerte komoly botrányt kavart, és számos országban vizsgálat indult miatta a Google ellen.

Mégis szándékosan gyűjtöttek adatokat

A keresőcég azzal érvelt, hogy az adatgyűjtést nem szándékosan folytatta: az erre szolgáló kísérleti szoftverkód véletlenségből került a kamerás autók műszereibe. Az FCC vizsgálatai azonban cáfolják ezt: míg a Google azzal érvelt, hogy a programkód használatáról csupán a cég egyetlen programozójának volt tudomása, a hatóságok szerint a projekt számos munkatársa előtt is ismert volt az adatgyűjtés, így kizárt, hogy azt nem szándékosan végezte a cég - számolt be az Ars Technica amerikai technológiai hírportál.

A wifihálózatok adatainak begyűjtésével a társaság saját helyfüggő szolgáltatásainak teremthetett alapot: a cég okostelefonos applikációi, illetve egyes laptopról elérhető szolgáltatásai is a vezeték nélküli hálózatokról begyűjtött paraméterek alapján képesek megközelítőleg meghatározni a felhasználó tartózkodási helyét GPS nélkül is.

Újraindulhat a vizsgálat a Google ellen

Jacob Kohnstamm, az Európai Unió adatvédelmi bizottság elnöke a hírportálnak úgy nyilatkozott, hogy az amerikai vizsgálati eredmények az európai adatvédelmi biztosok úgy érzik, a Google félrevezette őket. Két évvel korábban ugyanis a keresőcég hangsúlyozta, hogy az adatgyűjtés nem szándékosan történt, amelynek kapcsán a legtöbb országban - köztük Magyarországon is - komoly büntetés nélkül megúszta az esetet, bár például Németországban még nem zárult le az ellene folyó vizsgálat.

Kohnstamm a New York Times amerikai napilapnak nyilatkozva a korábbinál szigorúbb fellépést sürgetett: "Itt az idő, hogy a világszerte működő adatvédelmi hatóságok együttműködjenek, és együtt vonják felelősségre a céget." Az adatvédelmi szakember azt is elképzelhetőnek tartja, hogy az új eredmények nyomán a már lezárt Street View-ügyeket is újranyitják majd európai országokban. Kohnstamm szerint a várhatóan a jövő évre készülő új, a korábbinál szigorúbb európai uniós adatvédelmi direktívában foglaltak alapján a Google már nem úszhatná meg könnyen az engedély nélküli adatgyűjtést, akár százmilliárd forintos nagyságrendű büntetést is ki lehetne róni a társaságra.