Mindent szenzorrá változtat a Disney

Minority Report, Különvélemény, az érintőképernyő jövője
Vágólapra másolva!
A jövő érintőfelületei sokkal többet fognak tudni a felhasználóról, mint amennyi adatot napjaink okostelefonjai vagy tapipadjai be tudnak gyűjteni. A Touché nevű szenzort akár egy asztalba vagy egy ajtókilincsbe is be lehet szerelni.
Vágólapra másolva!

A többnyire a rajzfilmjeiről és vidámparkjairól ismert Disney Pittsburghben található kutatóközpontjában olyan új szenzortechnológiát dolgoztak ki, amely több érintésformát is felismer, ráadásul hétköznapi tárgyakat is képes irányítófelületté alakítani. Az egy dróttal a tárgyakhoz csatlakoztatható Touché szenzor felismeri, ha egy ujjal értek hozzá a tapipaddá alakított felülethez, két ujjal fogják át, és azt is tudja, ha a felhasználó a karjaira borulva alszik a szenzoron.

Míg a hagyományos kapacitív szenzorok egy frekvenciát használnak, a Disney Touché nevű eszköze több frekvencián figyeli, hogy megérintették-e a szenzorral felszerelt tárgyat. Az egyes frekvenciákon mért értékekből kialakuló görbe alakja eltér attól függően, hogy hogyan érnek hozzá a felülethez. Más választ ad egy finom egyujjas érintés, az összes ujjat használó szorítás, vagy az, ha a felhasználó tenyérrel támaszkodik rá a bedrótozott tárgyra.

Keresik még a Touché célját

Az Disney kutatói azt állítják, hogy a szenzorhoz nincs szükség drótok erdejére vagy komoly elektronikára. A videón látható bélyegnyi eszközhöz egy drótot kell csatlakoztatni összesen, a számítógéppel pedig drót nélküli kapcsolaton beszél az elektronika.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=pFE9oZMCVnmJmXbn
Egy tál vízből is tud adatokat nyerni a Touché

A Touché szenzorral nem csak a hagyományosan érintésérzékeny eszközöket lehet okosabbá tenni. A kutatók filmjükben bemutatták, hogy akár egy tál vizet, egy egyszerű asztallapot vagy egy kilincset is adatforrássá lehet alakítani. A lehetőségek végtelenek, mégsem sikerült egy olyan felhasználási területet találnia a Disney tudósainak, amely meggyőző lenne.

A film szerint a gyermekek kulturált étkezési szokásainak kialakítását lehetne Touche szenzorral segíteni, ám a vonatkozó klipről hamarabb jut a néző eszébe Pavlov kísérlete, mint a gyermeknevelés. Az érintéssel irányítható zenelejátszó, a hátoldalán is érintésérzékeny táblagép vagy a 'ne zavarj' táblával felszerelt ajtó pedig csak egy kicsit tűnik kényelmetlennek. Talán szundító embert felismerő és a tévét kikapcsoló kanapé áll a legközelebb a technológia jó felhasználásához, ám ennél többet vár az ember egy technológiai áttöréstől. Valószínűleg ki kell várni, hogy a Touché szenzor az ipari tervezők kezébe kerüljön, csak utána fog kiderülni, hogyan változtatja meg a világot.

Közel tíz éve tart az érintés forradalma

A ma használt kapacitív elven működő, a bőr elektromos töltését érzékelő kijelzők csak azt tudják meglállapítani, hogy hol érintették meg a felületet és hogy milyen közel van a töltés forrása a kijelzőbe épített érzékelőhálótól. A maga idejében ez a technológia is komoly előrelépésnek számított, lényegesen közelebb engedte az embert az eszközeihez, mint a csak tollal vagy körömmel nyomkodhatható rezisztív eszközök után.

Az érintésérzékelés igazi áttörését azonban az érintési pontok növelése, a multitouch eszközök hozták meg. Jeff Han, a New York-i Egyetem kutatója 2006-os TED előadását még mindenki úgy nézte, mintha a Különvélemény című film technológiáját valósította volna meg a kutató. Egy évvel később azonban már sorozatgyártásba került az iPhone, amelynek kijelzője ugyanúgy több érintési pontot kezelt, mint Han prototípusa.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=fO1ftK0cSCpZJm32
Egy év sem kellett, hogy a varázslatnak tűnő eszköz a piacra kerüljön

A multitouch, a nagyobb méretű és felbontású érintőkijelzők alapjaiban változtatták meg az emberek kütyükről alkotott képét. A bonyolult, de hasznosnak ítélt üzleti okostelefonok mellett megjelent a hasznos és vonzó okostelefon is. Az Apple pár év alatt letarolta a piacot, pedig tizedannyi tapasztalata sem volt a mobiltelefonokkal, mint a Nokiának vagy a Sonynak. Aki pedig az iPhone-on vagy az azt másoló androidos telefonokon nem tanulta meg, mire képes az érintésérzékeny kijelző, az iPad kiadása után ismerkedett meg a technológiával.

Még mindig kicsit sci-fi az ötlet

Az Apple megmutatta, hogyan lehet az átlagos felhasználó mindennapjainak része az érintőkijelző. A Microsoft pedig készített egy olyan terméket, a Surface nevű óriásképernyős számítóasztalt, ami egy kicsit eltávolította, a jövő részévé tette a technológiát. A luxushotelekbe, drága bárokba és milliomosok nappalijába illő eszközön egyszerre többen tudtak matatani, a Surface-en futó programok pedig fel voltak készítve arra, hogy több felhasználótól kapnak majd adatok.

A három éve bemutatott prototípusból ugyan már készült termék, de a számítógépek új kategóriája még nem tudott elterjedni. Ahhoz, hogy sikeres legyen meg kell küzdenie majd a monitorral egybeépített PC-vel, az okostévével és a tabletekkel is, amelyek a jövőben szintén érintésvezéreltté válhatnak. Az nem kérdés, hogy a jövő mindennapjai arról fognak szólni, hogy kijelzőket tapogatunk.