Gombnyomásra irtja a biteket az adatgyilkoló gép

Vágólapra másolva!
Stílszerűen "Adatgyilkos" a neve annak a japán fejlesztésű berendezésnek,a mely pillanatok alatt képes bármilyen belé helyezett merevlemez, hang-, vagy videoszalag tartalmát biztonságosan törölni.
Vágólapra másolva!

A berendezést gyártó a Platform of Japan cég egy biztonsági kiállításon mutatta be az eszközt, amely bármilyen típusú mágneses adattároló médiummal használható. A Data Killer, vagyis adatgyilkos márkajelzésű berendezés merevlemez, mágneslemez, miniDV-kazetta, vagy szerverekben archiválásra használt DAT-szalag tartalmát képes egyetlen gombnyomással megsemmisíteni - számolt be a Diginfo nevű, angol nyelvű japán technológiai portál. A cég egyik legnagyobb adatmegsemmisítője egyszerre akár tizennégy darab merevlemez tartalmát tudja megsemmisíteni néhány másodperc alatt, de van olyan típus is, amelybe egy teljes laptopot be lehet helyezni - ahogy ezen a videón is látható.

Ez hagyományos módon jóval több ideig tartana, például egy merevlemezt nem elég csupán formattálni, hanem értelmetlen adatokkal kell felülírni minden egyes szektort, egyébként az adatokat utólag egyszerűen vissza lehet állítani. Az adatgyilkoló eszköz úgy képes lenullázni bármilyen mágneses médiumon lévő adatokat, hogy magát az adathordozót nem teszi tönkre, így az továbbra is használható marad, a törölt információkat azonban semmilyen módon nem lehet visszaállítani azokról. A megoldás kifejlesztése mintegy tíz évet vett igénybe, viszont az új generációs, nem mágneses adattárolást használó megoldásokkal, például a memóriakártyákkal, DVD-kkel vagy SSD-meghajtókkal nem használható.