Leszoknak az e-mailről a spammerek

Vágólapra másolva!
A közösségi oldalakon sokkal nagyobb hatékonyságot érnek el, ezért az e-mail helyett egyre több spammer a Facebookot, a Twittert és más hasonló szájtokat használja fel kéretlen hirdetéseinek terjesztéséhez.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg amerikai üzleti lap online kiadása egy amerikai ékszerész történetével illusztrálja a jelenséget, akinek saját tervezésű karpereceinek fotóit vírusok terjesztéséhez és pornószájtok reklámozásához használták fel spammerek a Pinterest nevű, képek és linkek kényelmes megosztását biztosító közösségi szájton.

"A közösségi spam sokkal hatékonyabb lehet e-mailes társánál" - nyilatkozta a lapnak az Impermium nevű, spamszűréssel foglalkozó kalifornia cég szakértője.

Minden második fiók spammereké

Mark Risher szerint a szociális hálózatokon egyre nagyobb arányban jelennek meg a kéretlen reklámok terjesztői, saját becslései szerint a közösségi oldalakon regisztrált fiókoknak akár 40 százaléka is spammerekhez köthető, az ezeken elküldött üzeneteknek pedig már 8 százaléka levélszemét, noha fél évvel ezelőtt ezek forgalma még feleennyi volt.

Risher úgy véli, hogy míg a Facebook mára számos olyan megoldást alkalmaz rendszereiben, ami meggátolja a kéretlen reklámok terjesztését - bár a Sophos cég szerint még így is óránként ötvenezer darab kéretlen reklámlevelet küldenek ki az oldal használóinak. Az olyan, évekkel később indult, kevesebb felhasználóval bíró szájtok, mint például a Pinterest még nem dolgoztak ki hozzá hasonló hatékonyságú levélszemét-szűrőt.

A lájkgombokat is eltérítik

A Facebookon gyakorta élnek a spammerek a lájkeltérítés módszerével is, amikor például egy híresség botrányvideóját ígérő link mögé valamilyen hirdető cég oldalának lájkgombját rejtik el.

A Twittert sem kímélik a kéretlen reklámozók: a Bloomberg szerint a társaság nemrég azért perelt be egy céget, mert az olyan szoftvert készített, amellyel automatikusan lehetett nagy számú felhasználót regisztrálni a mikroblog-szolgáltatónál, majd azokat tömeges üzenetküldésre használni. A társaság regisztrált fiókokat értékesített is spammereknek.