Elektromágnessel a gravitáció ellen

Vágólapra másolva!
Az MIT médialaborjában kifejlesztett új kütyüvel mágneses térben lehet vasgolyókat mozgatni, a számítógép pedig megjegyzi a végrehajtott mozdulatokat.
Vágólapra másolva!

A Massachusetts-i Műszaki Egyetemen (MIT) tanuló Lee Jinha által tervezett eszközben vasgolyók lebegnek az asztal lapja felett tíz-tizenöt centiméterrel. A ZeroN forradalmi újítása az, hogy a térbe helyezett tárgyakat a felhasználó és a számítógép egyaránt tudja mozgatni. A számítógép által mozgatott tárgyak ráadásul valódi, térbeli kiterjedéssel rendekező, megfogható darabok, nem pedig 3D-s animációk kivetítései. A számítógép érzékeli, ha valamelyik golyót mozgatják a mágneses térben, így tudomása van arról, hogy mit csinál éppen a felhasználó, de elektromágneses hullámokon keresztül saját maga is elmozgathatja a lebegő vasgolyót bármilyen irányba.

Lebegteti a fémgolyókat a high-tech kütyü

A rendszer lelkét egy olyan mágneses szerelék adja, amelyet szervómotorok mozgatnak. A mágnest mindig úgy állítja tovább a rendszer, hogy lebegésben tartsa a szintén mágnest tartalmazó golyót. A pontosságot Jinha azzal növelte, hogy kamerákkal is figyeli a felhasználó kézmozdulatait, így fel tud készülni a mozdulatokra. A mozgatható karon elektromágnes található, ennek erősségét állítani lehet, így válik lehetővé, hogy a golyó ne csak a síkban tudjon mozogni.

Még csak tippek vannak, hogy pontosan mire lehet használni a levitáló fémgömböket. Bár látványnak sem utolsók a fizika törvényeit meghazudtolni látszó tárgyak, valószínűleg oktatásra és különböző naprendszerek szimulációjára lesz igazán alkalmas a technológia. A fényforrásokkal való játékkal kitágul a lehetőségek köre, például meg lehet nézni hogyan vetnek árnyékok egyes testek a nap különböző állásai mellett.

Mivel a ZeroN lelke egy számítógép, ezért a golyók mozgását rögzíteni is lehet, sőt, akár a golyók útjának teljes visszajátszásra is van lehetőség. A kutató szerint az elhunytak egyfajta digitális emlékét is rögzítheti a ZeroN, hiszen olyan mozgásokat tud újra és újra megmutatni, amelyek létrejötte az emberhez kötődik.