Imádják és gyűlölik olvasóink az új Windowst

Windows 8 teszt, érintőképernyő, tablet
Vágólapra másolva!
Egyik olvasónk netbookja a Windows 8-tól megtáltosodott, a másik viszont idegesítőnek tartja a teljes képernyőt elfoglaló Metro felület. A Start menüt sokan hiányolják az új Windowsból, ami sokak szerint túlságosan hamar érkezett meg a Windows 7 után.
Vágólapra másolva!

Néhány napja magunk is kipróbáltuk a Windows 8 legújabb tesztverzióját, de miután a már majdnem elkészült operációs rendszer ingyenesen kipróbálható verzióját bárki letöltheti és telepítheti saját gépére, olvasóink tapasztalataira is kíváncsiak voltunk. Az új Windowst kipróbáló olvasók e-mailjei és kommentjeiből kiderül, hogy a felhasználókat jócskán megosztja a hagyományos Start menüt leváltó, új Metro felület. Ez utóbbit egyébként nem mindenki utálja, volt olyan olvasónk, aki az általunk is ajánlott módszert alkalmazza: minden gyakran használt programot rögzít a Tálcán, így azok indításához nem szükséges belépni az új nyitóképernyőbe sem. Mások szerint pedig a Windows 8 annyival gyorsabb, hogy még a kezdeti kényelmetlenségek ellenére is jobban jár vele a használó.

"Leszarják a felhasználók szokásait"

A jól megszokott kezelési metódusokat hiányolja viszont a Windows 8-ból Admp becenevet használó kommentelőnk , aki szerint a Start menü kihagyása, és a Metro felület erőltetése "kifejezetten a felhasználók igényeinek, szokásának leszarásaként értékelhető". Bence nevű olvasónk ugyancsak tömören összegezte véleményét " Nagymamák kizárva. Ezt még így 16 évesen sem egyszerű lenyelni a Microsofttól." - bár ő egyébként a Metro-felületen kívül semmi mást nem tart problémásnak.

forrás: Microsoft
forrás: Microsoft

Jigit nevű kommentelőnk szalonképesebb hasonlatot is talált problémáinak szemléltetésére: "Hiába tervez valaki egy gyönyörű parkot sétányokkal, utakkal, ha az nem esik egybe a jónép szokásaival, akkor az szépen kitapossa a füvet ott ahol nincsen út, és nem fogja használni a legszebb sétányt sem, ha az felesleges, kényelmetlen irányba vezet." Porali89 nevet használó olvasónkat az zavarja a Win 8-ban, hogy a Windows-gomb lenyomására egy teljes képernyőt elfoglaló felület jelenik meg, míg a hagyományos Start menü böngészése közben látható maradt a rendszer többi része is. "Ami korábban egy kis ablakban elfért, az most egy egész képernyőn fér csak el. Magyarázza el nekem valaki, hogy ez hol előrelépés?" Csaba nevű olvasónk azt írta, hogy a Metrót leszámítva tökéletesnek tartja a rendszert, de ezzel az erővel Windows 7-et is használhat

Rapator nevű olvasónk szerint azonban nem a szoftverrel van a baj, hanem a felhasználókkal: az emberek túlságosan ragaszkodnak a megszokott dolgokhoz, és minden attól eltérőt rossznak tartanak.

Hogyan fogják cégeknél használni?

Gábor nevű, magát számítástechnikai szakértőnek valló olvasónk e-mailben jelezte, hogy szerinte egy mezei felhasználó számára túlságosan bonyolult lesz a Metro használata, és a táblagépeket nem ismerő embereket a képernyő négy sarkába épített, funkciókat aktiváló érzékeny pont is összezavarja majd, azt pedig elképzelhetetlennek tartja, hogy az üzleti szférában a teljes képernyőt elfoglaló, csillogó-villogó alkalmazások elterjedjenek.

Nem elég a 2,66 gigahertz?

Zoli nevű olvasónknak egy 2,66 gigahertzes Pentium 4 processzorral és két gigabájt memóriával felszerelt HP számítógépe van, és ezen annak ellenére nem indult el a Windows 8 tesztverziójának telepítője ("nem megfelelő processzor"), hogy az új operációs rendszer minimálisan 1 gigahertzes lapkát igényel futásához.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Bonyolulttá vált a kilépés

A saját fotók fényképezőről való bemásolásával gyűlt meg a baja Csaba nevű olvasónknak, aki rutinos Windows-használó. Szerinte a Metro-felület csempéi jól használhatók online szolgáltatások elérésére, viszont idegesítőnek találta a túlbonyolított kilépést: a Windows 7-ben elég volt leokézni a "Kikapcsolja a számítógépet?" kérdést, az új Windowsban azonban a belépőképernyőhöz hasonló kilépőfelületen is át kell küzdenie magát a felhasználónak.

Felturbózta a netbookot, de túl korán érkezett

Dnkroz nevű kommentelőnk arról számolt be, hogy korábban lassú netbookja a Windows 8 alatt megtáltosodott: sokkal gyorsabban elindul, és akár a nagyfelbontású YouTube-videók sem szaggatnak rajta. Véleménye szerint néhány nap alatt bárki megszokja majd az új felületet.

Több kommentelőnk is jelezte, hogy korainak tartja az új Windows-verzió érkezését - hiszen a Windows 7 csupán három évvel ezelőtt jelent meg. Sugumate becenevű olvasónk szerint az új rendszer újításai főként kényelmi funkciók, ezért a hetes verziót is sokáig el lehet még használni.