A világ legjobb laptopját mutatta be az Apple

apple új macbook
Vágólapra másolva!
Legjobban kelendő laptopjait csupán ráncfelvarrta, csúcsmodelljét azonban minden földi jóval felszerelte az Apple: az új MacBook Prót már óriási felbontású Retina képernyővel szerelik fel. Az új iPhone-ra még egy pár hónapot várni kell, de a meglévőt a cég új szoftvere okosabbá teszi, bár a magyar beszédet a készülék továbbra sem érti.
Vágólapra másolva!

Az Apple az idei fejlesztői konferenciájának megnyitóján apró fricskát intézett a rivális Samsung Galaxy III okostelefonjához, amelyet óriásképernyője miatt egyszerűen "frigónak" titulált a színpadi vászonra kivetített, beszélő iPhone. A Siri személyes asszisztens szoftver egyébként is viccelődéssel kezdte a műsort: közölte, hogy szívből köszönti a résztvevőket, bár még nem programozták be az érzelmeit. A WWDC-t Tim Cook, a cég elnök-vezérigazgatója nyitotta meg, aki elsősorban a cég eszközeire készült applikációk magas számára büszke: iPhone-ra és iPadre már 650 ezer darab applikáció létezik, a fejlesztőknek pedig eddig ötmilliárd dollár értékben fizettek részesedést ezek eladásából.

Retina képernyővel szerelik az Apple csúcsgépét

Az Apple legújabb laptopjait már Phil Schiller, a cég marketingvezetője mutatta be. Bár a vállalat a vékony MacBook Air és a MacBook Pro készülékeinek hardveres paramétereit is felfrissítette, igazi újdonságnak a cég következő generációs, "Retina kijelzős MacBook Pro" nevű noteszgépe számít.

Forrás: Apple
Félmilló forintnál is drágább lesz az Apple csúcsgépe

Ez a mérlegen két kilogrammot nyomó modell két centiméternél is vékonyabb - sajtóbeszámolók szerint "olyan mint egy iPad-laptop", 15,4 colos méretű képernyője pedig a full-HD-nál is nagyobb, 2880x1800 pixeles felbontást használ. Ilyen óriási felbontású képernyőt még soha egyetlen gyártó sem szerelt noteszgépbe, képminősége csaknem olyan jó, mint az iPhone Retina képernyőjéé, amelyen gyakorlatilag nem lehet kivenni az egyes pixeleket. Ekkora felbontás mellett hatalmas hasznos munkaterület áll rendelkezésre a különböző menük és beállítófelületek elhelyezésére, de természetesen a szoftverek kinézete is javul.

A gyors Intel Core i7-es processzorral, 8 gigabájt memóriával, nagyteljesítményű Nvidia GeForce 650M videokártyával és 256 gigabájtos SSD-meghajtóval szerelt új MacBook Pro akkumulátoros üzemideje hét óra, és persze a videovágó vagy más professzionális szoftverek mellett az új játékokat is gond nélkül futtatni tudja. Legolcsóbb változatáért itthon borsos 730 ezer forintot kell fizetni, de jobb felszereltséggel még ennél is feljebb tornázható a készülék ára.

Csak ráncfelvarrás jutott a MacBook Airnek

Az új generációs MacBook Pro bejelentése mellett a cég többi modellje is átesett egy kisebb ráncfelvarráson. A gépek az Intel legújabb generációs i3 és i5 processzoraival vásárolhatók meg, nyolc gigabájtig bővíthető a gépbe szerelhető memória mennyisége. Az új Air gépekbe már nagyobb SSD-meghajtókat lehet hozzájuk rendelni, ám az alapfelszereltségű gépben továbbra is 64 gigabájtnyi tárhely lesz csak. Lényeges újítás, hogy az Apple összes hordozható gépébe bekerült az USB 3.0-s csatlakozó. A régi típusú, minden gépen megtalálható USB 2-nél tízszer gyorsabb portok megjelenése annak az ígéretét hozza magával, hogy a PC-gyártók is az új szabvány mögé állnak, és felgyorsul a terjedése.

Saját navigációt kap az iPhone

Az új iOS-ben már nem a Google webes térképe szolgálja ki az iPhone-t, a cég ugyanis saját navigációs megoldást fejlesztett ki, amely navigációra is alkalmas, és a nagyvárosok házainak modelljét a keresőcég szolgáltatásához hasonlóan látványos 3D-modellekben jeleníti meg. A navigációs motorba az Apple bekötötte a felhasználók által szolgáltatott adatokat, így a Google Térképben találhatóhoz hasonló dugófigyelő szolgáltatás is lesz az új iOS-ben.

Forrás: Apple
3D-s modelleket is tartalmaz az iOS új térképe

Az iPhone saját navigációs megoldásának hangos utasításokkal is meg lehet adni az úti célt, de akár a forgalmi helyzetre vagy a hátralévő időre is rákérdezhet a tulajdonos - bár ez magyarul egyelőre nem lehetséges. A nagy világnyelveken beszélő sofőröknek azonban már nem kell kézzel piszkálniuk a navigáció képernyőjét, így lényegesen biztonságosabb lesz a vezetés. A Siri a gyerekek kedvenc kérdését is meg tudja válaszolni menet közben, azt, hogy mikor érünk már oda.

Magyarul még nem tud az Apple mobilja

A Siri alkalmazás egyébként maga is új funkciókat kapott: az alig nyolc hónapos szoftver eddig is sokra volt képes, de az iOS 6-os verzió telepítése után már sporteredmény-összefoglalót, étteremajánlót is tud nyújtani, moziműsort ajánlani, és azt is megmondja, hogy mely filmekben játszik Scarlett Johansson. A szoftvernek nem csak a lexikális tudása nőtt meg, több nyelven is megtanult. A cég 15 újabb nyelvet adott hozzá a programhoz, ám a magyar annak ellenére sincs ezek között, hogy a hangfelismerő technológiát fejlesztő Nuance cégnek magyar fejlesztőirodája is van. A cég ugyan adott már ki szoftvert, amivel legalább diktálni lehet a telefonnak - tesztünket erre találja - az igazán okos funkciókhoz viszont a teljes Siri támogatásra lenne szükség.

Rendszerszinten beépíti a Facebook szolgáltatásait új tablet- és okostelefonos szoftverébe az Apple. Ez azért jó, mert így a világ legnépszerűbb közösségi oldalának használatához nem lesz szükség a nem túl tökéletesen működő "gyári" kliensprogramra. További hasznos újítása a szoftvernek a "ne zavarj" funkció, amellyel gyakorlatilag az éjjel beérkező üzenetek értesítéseit lehet elnémítani.

Diktálni is lehet majd a Macnek

Az Apple hétfőn mutatta be a Mac OS X új, Mountain Lion nevű verzióját, amely már alapból támogatni fogja a cég iCloud nevű felhőszolgáltatását. Ha valaki a bekapcsolást követően begépeli Apple-fiókjának a paramétereit, akkor a beállításai, szoftverei és fontos fájljai a cég adatparkjából letöltődnek a számítógépre.

Forrás: Apple
Az összes Apple eszközön keresztül szinkronizál az iCloud

Az új Mac OS X már képes lesz kezelni az új MacBook Pro óriásfelbontású képernyőjét, és az iPadéhez hasonló értesítési felületet is fejlesztettek bele, ezen például a beérkező friss üzeneteket lehet elolvasni. A cég új operációs rendszerének diktálni is lehet majd, ráadásul ezt a funkciót úgy valósították meg, hogy bármely feltelepített szoftverrel kompatibilis legyen, bár a magyar nyelvet nem támogatja. Az új OS X-ben külön menü szolgál a böngészett tartalmak, megnyitott filmek, fotók vagy egyéb fájlok közösségi oldalakon való megosztására is. Ennél praktikusabb újítás a PowerNap funkció, amely egyfajta energiatakarékos alvó módba állítja a számítógépet, miközben olyan alapvető feladatokat el tud végezni, mint a frissítések telepítése vagy a biztonsági másolat készítése. Ezt a funkciót csak az új generációs MacBook Pro és az új MacBook Air gépek fogják támogatni.

Az iPad és az iPhone után az új Mac OS X-szel az Apple laptopjai is képesek lesznek teljes mértékben használni a cég iCloud nevű, 125 millió felhasználóval rendelkező felhőszolgáltatását. Az iCloud képes szinkronizálni az adatokat a felhasználó összes Apple eszköze között: a böngészést ott lehet folytatni, ahol az iPaden abbamaradt. A szinkronizáció a szövegszerkesztők között is működik, nem kell arra figyelniük a felhasználóknak, hogy a különböző gépek között mindig a megfelelőre másolják a szükséges dokumentumot. A júliusban érkező új Mac OS X-re való frissítésért húsz dollárt, vagyis mintegy öt-hatezer forintot kell majd fizetni, és egy licenccel a család összes számítógépét legálisan lehet frissíteni a legújabb verzióra.

Tavaly ilyenkor szerepelt utoljára Steve Jobs

Betegszabadságát megszakítva, a tavalyi WWDC-n tartott életében utoljára termékbemutatót Steve Jobs, az Apple 2011 októberében elhunyt társalapítója. Egy évvel korábban ezen az eseményen beszélt először a cég iCloud nevű felhőszolgáltatásáról, amely a fotók, dokumentumok és beállítások automatikus elmentését biztosítja a cég adatközpontjába. 2011-ben itt mutatkozott be az iPhone, iPad és iPod Touch eszközökön futó iOS operációs rendszer előző, 5-ös változata.

Az ezt futtató eszközöket már számítógép nélkül is aktiválni és frissíteni lehet, mert Jobs akkori szavai szerint már beköszöntött a PC-mentes korszak. A Mac számítógépre kiadott OS X szoftver Lion nevű változata is tavaly ilyenkor debütált, ezt már letölthető változatban és pendrive-on lehetett megvenni, DVD-n már ki sem adta az Apple, hiszen a cég legnépszerűbb Air számítógépeiben már nincs is optikai meghajtó.