Leáldozóban a facebookos játékoknak

Farmville
Vágólapra másolva!
Kiábrándultak a befektetők a Facebook-játékokból. A FarmVille-t üzemeltető Zynga részvényei több mint kilenc százalékot veszítettek értékükből, az elmúlt fél év során sosem értek ennyire keveset a cég papírjai - adta hírül a Reuters hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Lassan elszivárognak a milliókat szórakoztató egyszerű facebookos játékok felhasználói. Májusban közel ötmillióval kevesebb felhasználó játszott a Zynga által üzemeltetett online játékokkal májusban, mint az azt megelőző hónapokban az App Data forgalomfigyelő szolgáltatás adatai szerint. A nyolc százalékos csökkenésről az okostelefonok és a tabletek tehetnek, az alkalmi játékosok inkább ezeket a kütyüket választják a PC-n futó Farmville helyett.

A facebookos játékok piaca a Cowen&Co cég elemzője szerint csökkenőben van. Az elemző szerint a mobil eszközökre vándorlás miatt a csökkenés tovább fog folytatódni. A Zynga sorsa egészen az elmúlt hetekig össze volt kötve a Facebookéval. A cég decemberben vonult tőzsdére, amikor a Facebook és az online játékok iránti lelkesedés a legkomolyabb volt.

Forrás: Farmville
Hazánkban a Farmville volt a Zynga legnépszerűbb játéka

A részvénykibocsátás során kilenc milliárd dollárra értékelték a Zyngát. A Facebook zűrös, hibákkal teli, a várakozásokat messze alulmúló tőzsdére lépése azonban megfékezte a befektetők kedvét. A Zynga papírok értékvesztését idézte elő az is, hogy a játékcég részvényeinek ötszázmillió dollárnyi szelete került eladósorba a keddi nap során.

A játékcég már bebizonyította, hogy képes komoly válságokat túlélni. Korábban át kellett vészelniük azt, hogy a Facebook felhasználási szabályainak változása miatt kiszorultak a hírfolyamból. Míg korábban az appok teleírhatták állapotfrissítésekkel a felhasználók falát - és ezzel jókora reklámhoz jutottak - egy változás után jelentősen megcsappant az appok írási joga. A jelenlegi probléma annyival súlyosabb, hogy nem az új felhasználók toborzásának módja került veszélybe, hanem a meglevő játékosok szivárognak el a szolgáltatásból.