Minden versenytársát lekörözte az Apple

retina mbp
Vágólapra másolva!
Legalább egy év előnyre tett szert az Apple az új retinakijelzős MacBook Pro bemutatásával, véli egy elemző. Az ultrabookok talán csak jövőre fogják azt tudni, amire a vagyonba kerülő csúcsgép már most képes.
Vágólapra másolva!

Az Apple hétfőn bemutatott új, Retina kijelzős MacBook Pro gépével ismét meglepte a cég rajongóit. Ugyan már hetekkel a WWDC fejlesztői konferencia előtt elkezdtek pletykálni arról, hogy az Apple az iPhone-okban és iPad-ben is használt óriási felbontású kijelzőt a hordozható számítógépeibe is beépíti. Teljesen új dizájnra és aranyárban mért erőműre azonban kevesen számítottak.

Keveseknek jutott lehetőség, hogy a hivatalos bemutatót követően kipróbálják az új MacBook Prót, a többség csak üveg mögött nézhette meg a gépet. Az Engadget és a The Verge technológiai blogok azonban valahogy megoldották, hogy elvigyék egy rövid körre a laptopot.

Mindenki dicséri a kijelzők királyát

Az Apple harmadik Retina kijelzős eszközét mutatta be az új MacBook Proval. A 2880*1800 pixeles panel lenyűgözte a géppel ismerkedő újságírókat. Mindkét blog kiemelte, hogy a Retina kijelzőnek nem csak a felbontása nagy, hanem a betekintési szöge és a kontrasztossága is egyedülálló.

Forrás: Apple
Tükröződik, de lenyűgöző az öt megapixeles kijelző

A The Verge megemlítette azt is, hogy a fényes felületű kijelző rendkívüli módon tükröződik, ám a nagy fényerő miatt ez nem zavaró. A felhasználó nem a saját tükörképét nézi a kijelzőben, hanem jól láthatók a programjai, még akkor is ha napfényes időben, kültéren használja a gépet.

A Retina kijelző kifejezést az Apple az iPhone 4S bemutatásakor vezette be, és olyan képernyőt értettek alatta, amelyen az egyes képpontokat már nem lehet szabad szemel kivenni. Az iPhone esetében egy négyzetcolonként 330 pixelt tartalmazó megjelenítő biztosította ezt a minőséget. A távolabbról szemlélt notebookoknál az Apple kisebb pixelsűrűséggel is beérte, az új MacBook Pro kijelzőjén 220 képpont található egy négyzetcolon.

Vitákat szül a méret

Az Engadget mérsékelt elragadtatottsággal szólt a szupervékonyként beharangozott gép méreteiről. Elismerik ugyan, hogy a MacBook Pro lényegesen kisebb, mint elődje, ám a MacBook Airhez mérve nem érzik igazán karcsúnak a gépet. A vastagságérzetet az okozza, hogy az Air tapipad felőli vége elvékonyodik, a retina kijelzős MacBook Pro ellenben a gép minden pontján ugyanolyan vastagságú.

Forrás: Apple
Az USB csatlakozó kövérnek tűnik a MacBook Pro oldalán

Az új MacBook Pro vékonyságáért az Apple több mindent feláldozott. Az optikai meghajtó várhatóan kevés felhasználónak fog hiányozni, az Ethernet-csatlakozót pedig lehet egy egyszerű Thunderbolt porthoz csatlakozó átalakítóval pótolni. Az új gép kedvéért az Apple áttervezte a tápegység mágneses csatlakozójának az alakját is, hogy kevesebb helyet foglaljon. Az otthonra, autóba és munkahelyre megvásárolt adaptereket nem kell lecserélni, egy tíz dolláros átalakítóval lehet használni a régi tápokat.

Egy év előnye van az Apple-nek

A bemutató utáni órák nem voltak elegendők ahhoz, hogy az egyik legfontosabb, csak a gép tartós nyúzásával elérhető teszt elkészüljön. Egyik blog sem tudott arról beszámolni, hogy a nagy felbontású - és emiatt valószínűleg tekintélyes fogyasztású - kijelző és az Intel csúcsprocesszora mennyi energiát fogyaszt. Az Apple óvatosan úgy fogalmazott, hogy az új MacBook Pro akár hét órát is üzemelhet egy feltöltéssel, ami csak egy kicsit kevesebb, mint egy munkanap. Kérdés, hogy átlagos használat mellett mennyire pontos a cég becslése. Az Apple azonban akkor is a versenytársai előtt marad, ha a hét órás üzemidő kevesebbnek biznyul. A konkurencia hasonló gépet sem tud egyelőre felmutatni, mint az alapfelszereltséggel 730 ezer forintba kerülő új MacBook Pro.

A Forrester piackutató cég elemzője, Frank Gillet szerint az új MacBook Proban használt processzorokat bárki megveheti az Inteltől, de vannak alkatrészek, amelyekkel nehezebb dolga lenne a konkurenciának. A Wirednek nyilatkozó szakértő szerint az Apple fontos előnye, hogy a hardver tervezésétől az operációs rendszer gyártásáig mindenért a cég felelős, míg a versenytársnak szánt ultrabookok esetében a rendszert más szállítja. Legalább egy, de az is lehet, hogy két évnyi előnyre tett szert az Apple - állítja az elemző. Ahogy az iPhone és az iPad esetében megtörtént, megint a cég után fut mindenki.