Okostelefonnal keresik a kátyúkat

kátyú, rossz minőségú utak, illusztráció, a kép igazából németországban készült
Vágólapra másolva!
Az okostelefonok szenzorai nem csak arra alkalmasak, hogy elfordítsák a telefon képét, ha a felhasználó fekvő módban akar böngészni. Az apró rázkódásokat is észlelő giroszkóppal a városok kátyútérképét is össze lehet állítani.
Vágólapra másolva!

Az okostelefonokban rejlő potenciálra az amerikai városok és államok is ráleltek: állami pénz helyett a közösségekre hagyják rá, hogy a javításra váró problémákat megtalálják és jelentsék. A közösségi szűréshez csak egy jól megtervezett appra van szükség és a közösségre, amely ezt futtatni is hajlandó telefonján. A mozgalom élharcosa Boston polgármestere, Thomas Menino, akinek városában külön iroda foglalkozik az új hibajelentő applikációk kidolgozásával.

A városi közösségi adatgyűjtés előnye a művelői szerint, hogy sokkal egyszerűbb beküldeni a hibákat, mint a hagyományos úton. A BBC szerint a kátyúk, az elhagyott járművek és a grafittik az aktivisták kedvencei. A városvezetések által kiadott appokat használók ráadásul a közösségek hasznos tagjaiként tekintenek magukra, nem olyan polgárként, akik folyamatosan panaszkodnak a hatóságoknak. A fenti hatás miatt valószínű, hogy aki egyszer letöltötte a kátyújelentő alkalmazást, az többször is fogja használni azt.

Forrás: AFP
Meg tudja különböztetni a kátyút és a csatornafedőt a szoftver

"Az életminőségre fókuszál a modellünk, arra, hogy Boston kerületei élhetőbbek legyenek" - mondta a BBC-nek a polgármesteri hivatalban dolgozó Nigel Jacob. A lakosok bevonásán munkálkodók célja az, hogy az apróságokat gyorsan ki tudják javítani. A fiatalok szívesebben firkálnak olyan falra, amin már van grafitti, a kiégett autók pedig vonzzák a többi szemetet.

Magától jelent a kátyúfigyelő

A szoftverekhez nem is mindig kell emberi közreműködés. A Street Bump nevű vezetés közben futtatható kátyúfigyelő program magától beküldi a bukkanókat és az úthibákat. Ha négy nap alatt három jelentés érkezik, akkor a rendszer értesíti az útjavítókat. A program képes megkülönböztetni a csatornafedeleket és az utcai víznyelőket. Az igazán sürgősen javítandó kátyúkat pedig fotóval is be lehet jelenteni.

A közös adatbázis miatt a bejelentések egyszerűen szűrhetőek, így a bejelentések számától függetlenül egy hiba csak egyszer jelenik meg az elvégzendő munkák listáján. Boston egy másik közösségi alkalmazása pedig arra is lehetőséget ad a közmunkásoknak, hogy a javított hibákról gyorsan e-mailt is küldjenek a bejelentőknek.