Terroristának nézték a digitális művészeket

drón kvadrokopter
Vágólapra másolva!
A rendőrségi felszerelésekből házilag eszkábált drónok nemcsak látványosak, de még wifi hotspotként is funkcionálnak. A brit terrorelhárítás rögtön felfigyelt rájuk.
Vágólapra másolva!

Elektoronikus balettbemutatót adott elő három drón a dublini Science Gallery legújabb, Hack The City (hackeld meg a várost) nevű kiállításának nyitányán - olvasható a siliconrepublic.com nevű technológiai portálon. A GPS-szel ellátott több propellerrel rendelkező minihelikpoterek különlegessége, hogy vezeték nélküli internet hotspotokkal is felszerelték őket. Így amíg a szerkezetek a levegőben köröztek, bárki csatlakozhatott rajtuk keresztül az internetre, böngészhetett és akár fájlokat is megoszthatott a mozgó objektumokon keresztül. A szokatlan eszközök a repülőtéri biztonságiak figyelmét is felkeltették, a művészek csak hosszas kihallgatás után szabadultak.

Forrás: Tomorrows Thoughts Today
A számozott drónok megfigyelőeszközökből készültek

A drónokat a Tomorrows Thoughts Today nevű alkotótrió készítette, sok olyan anyag és eszköz felhasználásával, amelyek eredetileg a rendőrségi felhasználásra szántak - mondta Liam Young, a csapat vezetője. A Hack The City-re készült légibalett azt mutatta be, hogy a városi közöségek hogyan használhatják a technológiát információszerzésre és megosztásra.

A drónok szállítása nem volt zökkenőmentes, a dublini fellépésről hazafelé tartó csoportot feltartóztatták az egyik londoni reptéren. Young szerint amikor a vámosok kinyitották a táskáikat és meglátták bennük a számtalan elektronikai eszközt, teljesen elképedtek. Végül a hatóságok kihívták a különleges egységet, akik linkeket és referenciákat kértek, majd utánanéztek a Google-ön, hogy valóban létezik-e ez a projekt, végül több órányi kihallgatás után elengedték őket. Igaz, hogy az alkotók bekerültek a brit terrorelhárítás adatbázisába, ami azt jelenti, hogy következő utazásuk alkalmával is alaposan át fogják világítani őket.