IPhone-on lehet levadászni a huligánokat

Vágólapra másolva!
Közel háromezer bűnelkövető fényképet töltötte fel a brit rendőrség egy olyan okostelefonos alkalmazásba, amelynek segítségével feljelentheti a lakosság a szabadlábon lévő bűnözőket.
Vágólapra másolva!

Olyan okostelefon-alkalmazást készített a brit rendőrség, amelyen keresztül bűnelkövetőket azonosíthat a lakosság - olvasható a BBC internetes oldalán. Az alkalmazás egyelőre 2880 olyan személy fotóját tartalmazza, akiknek arcát a tavaly nyári londoni zavargások során rögzítették a város térfigyelő-kamerái.

Az applikációba feltöltött, többnyire kirakatokat betörő és fosztogató egyéneknek egyelőre nem akadt nyomára a rendőrség. A civil lakosság úgy tudja segíteni a hatóságokat, hogy az adott képet az illető nevével és lakcímével visszaküldi nekik. A rendőrségi tájékoztatás szerint bizalmasan fogják kezelni a bejelentők személyazonosságát.

Az általános körözés alatt állók képeit is feltöltik

Mark Rowley, a Scottland Yard tisztje szerint az app nagyszerű lehetőséget teremt a lakosság számára, hogy segítsenek a bűnüldözésben. Rowley azt reméli, hogy London kétharmada - akik rendelkeznek okostelefonnal - letölti majd a programot és a segítségükre lesz. A hatóságok továbbá arra kérik a lakosságot, hogy hetente böngésszék majd az adatbázist, mert folyamasan frissítik majd bűnelkövetők képeivel.

Tavaly augusztusban azután törtek ki a zavargások, hogy londoni rendőrök agyonlőttek egy 29 éves négygyermekes családapát. A fosztogatások után már több mint háromezer embert állítottak bíróság elé. Az alkalmazást nemcsak ennek az eseménysorozatnak a felgöngyölítésére használnák, hanem a BBC szerint további kétezer általános körözés alatt álló személy előkerítésére is használnák.