Videó alapján mér pulzust egy új szoftver

Vágólapra másolva!
Az emberi szem számára láthathatatlan információkat árul el a test működéséről az új fejlesztés, ami egyszerűsítheti a csecsemők figyelését a kórházakban. 
Vágólapra másolva!

Az MIT kutatócsapata által készített szoftver egy kamerával összehangolva olyan dolgokat is meg tud állapítani a test működéséről, amire az emberi szabad szem képtelen lenne. Az Eulerian Video Magnification (EVM) nevű technológia "ránézésre" megmondja, hogy egy adott személynek mennyi a pulzura, mennyire szabályos a légzése és a véráramlás a szervezetében - olvasható a thenextweb.com nevű kütyüblogon.


szólj hozzá: Szívműködést figyelő kamera és szoftver

Így működik a szívritmustfigyelő kamera

A szoftver úgy működik, hogy az általa érzékelt vizuális jeleket (bőrszínváltozás vagy a bőrfelület elmozdulása) akár a százszorosukra erősíti. Ezáltal látja azt, amit az ember nem: például az arc elvörösödésének apróbb momentumait is. A technológia úttörő lehet a gyógyászatban, például a csecsemők szívműködésének és légzésének megfigyelésére elegendő lehetne egy kamerát alkalmazni.

Az EVM technológiának nagy jövője lehet a távgyógyászatban is. Ha megfelelő minőségű kamerával rendelkezik a páciens, akkor néhány alapvizsgálathoz elég lesz beülnie a számítógép elé. A vizsgálati módszer kérdéseket is felvet: eddig nem árult el lényeges egészségügyi információkat magáról a videókat feltöltő felhasználó, az EVM-mel azonban megváltozik ez: az egyszerű videók is árulkodó adatforrásá válnak.