A Microsoft szerint eldobjuk a laptopokat

Vágólapra másolva!
A Microsoft szerint jövőre már több táblagépet fognak eladni, mint asztali gépet és laptopot. A cég szakemberei egy amszterdami konferencián magyarázták, miért van szükség a hagyományos megoldásokkal szakító Windows 8-ra, de érzéseink szerint ők is félnek kissé a forradalomtól.
Vágólapra másolva!

Antonie LeBlond, a Microsoft Windows Web Services csoportjának vezetőjének nyitóelőadásában nem az volt a lényeg, ami szövegszerűen elhangzott. A fejlesztőket, ipari Microsoft partnereket és a szaksajtót célzó előadáson LeBlond és kollégái folyamatosan a régebbi Windowsokhoz nyúltal vissza. Mindig ott volt a szavak mögött, hogy a Start menü, a megszokott asztal, az ikonok hiányozhatnak a felhasználóknak.

Magyarázkodásra szorul a Microsoft

Igaz, hogy már két próbaverzió jelent meg a Windows 8-ból (a készülő operációs rendszerről írott cikkeinket erre találja), de az előadásnak még mindig jelentős részét tette ki az új Metro felület ismertetése. Legalább negyed órát szánt arra Joe Stegman, a Microsoft egyik szoftverfejlesztési vezetje, hogy megmutasa, hogyan lehet előhívni a képernyő bal oldalára elrejtett Charms nevű menüt, hogyan navigálhatnak a felhasználók a csempékből álló felületen, és hogyan kell váltani a futó programok között. Nehéz volt elhessegetni az érzést, hogy fél évvel az első próbaverzió kiadása után a Microsoft, a világ egyik legnagyobb szoftvercége még mindig azt érzi, hogy magyarázkodnia kell.

Forrás: Microsoft
Nem laptop, tablet, de van billentyűzete is a Microsoft Surface-nek

Az előadások során több tucatszor hangzott el, hogy a Windows 8 felülete "gyors és gördülékeny", valamint az operációs rendszer akadály nélkül kezelhető egérrel és billentyűzettel. "Szeretünk úgy gondolni [az új Windows felületre], hogy az a háttérbe húzódik nem áll a felhasználó útjába" - magyarázta LeBlond a változások okát.

Minél újabb a laptop, annál jobb lesz

A Microsoft ígérete szerint a Windows 8 minden olyan számítógépen működni fog, amelyen a Windows 7 is futott. Az optimalizációnak köszönhetően mégjobban is fog működni és kevesebb memóriát fog enni. A Windows új felhasználói felületét tervező szakemberek szerint a Metro ráadásul ugyanolyan kezes lesz akkor is, ha érintőképernyő helyett egérrel és billentyűzettel használják.

Mégsem árt, ha a felhasználó új géppel rendelkezik. A régebbi laptopok egy érintési pontot kezelő apró tapipadját használva nem lesz annyira kényelmes a Windows 8, mintha egy új, többérintős tapipaddal használják. A villámgyors rendszerinduláshoz pedig jó, ha a BIOS-t lecserélő UEFI alapprogrammal és SSD-meghajtóval van felszerelve a gép, ezek a hardverek azonban a ma kapható noteszgépek jelentős részéből még hiányoznak.

Forrás: Microsoft
A teljes értékű Windows 8-at futtató változat nehezebb és drágább lesz hagyományos társánál

Az Exploring Windows 8 sajtóeseményen bemutatott, egyelőre típusszám nélküli Windows RT-t futtató prototípus tablet ráadásul olyasmire is képes, amire a régi gépek egyáltalán nem. Connected Standby (hálózathoz csatlakoztatott alvó) módban az akkumulátort kímélve is képes a készülék frissíteni a levelezést és több internetes információforrást.

A forradalom elkerülhetetlen

A Start menü elhagyását, illetve a rendszer felületének teljes áttervezését természetesen meg lehet magyarázni. A Windows 7 még a Windowsok előző generációjához tartozik, ahhoz, ami a Windows 95-tel kezdődött - mondta LeBlond. A rendszer lényege tizenhét éve változatlan: az ikonok az asztalon laknak, a programok a Start menüből indíthatók, a futó programok helye a tálca, a programok közti adatcserére pedig igazából nincs lehetőség.

Amikor ez a felület kialakult, akkor "a számítgép egy bézsszínű doboz volt, ami az asztalon kapott helyet, ma viszont vékony, gyors, ölbe véve használjuk és nem lógnak ki belőle drótok" - mondta Chaitanya Sareem, a Windows 8 felületterveiért felelős programmenedzser. Sareem szerint egy olyan felhasználó, aki csak a bézs dobozokat ismerte a mai számítógépekre "idegen technológiaként" tekintene. A következő forradalom pedig már a nyakunkon van: alig öt éve jelentek meg az első valóban érintőkijelzős készülékek, ha a tollal piszkálandó rezisztív kijelzőt használó PDA-kat és tablet PC-ket nem számítjuk. A Microsoft azonban hisz abban, hogy a jövőben a legtöbb eladott számítógép tablet lesz, amihez azonban új rendszerre, új felületre és a számítástechnika újratanulására van szükség.