Csak XP-ről lesz macerás átállni Windows 8-ra

A Windows 7 és a Vista bármelyik verziójáról kényelmesen, a személyes fájlok mellett a beállítások megtartásával át lehet majd állni a Windows 8-ra, de az XP-t használóknak programjaikat újból be kell majd állítaniuk az új rendszer telepítését követően.

A ZDNet amerikai technológiai hírportál szerzője részletes információkat szerzett arról, milyen módon lehet majd a meglévő Windows operációs rendszerekről átállni a Windows 8-ra.

Könnyű lesz átállni Windows 7-ről

A lap belső forrásai szerint a legkényelmesebben a jelenleg Windows 7-et használók járnak majd, ők ugyanis úgy tudják telepíteni az új Windowst, hogy az a régi operációs rendszer összes fontos beállítását, és az azon lévő dokumentumokat, képeket, zenéket és filmeket is megtartja a háttértáron.

A Windows 7 Starter, Home Basic és Premium változatáról a számítógépek tulajdonosai a Windows 8 alapváltozatára, illetve a Pro jelű, extra funkciókat is tartalmazó kiadásra tudnak majd frissíteni. A jelenleg Windows 7 Professional vagy Ultimate kiadásokat használók csak Windows 7 Próra tudnak majd átállni a szoftver megjelenését követően - melynek dátuma még nem ismert.

Forrás: Ariel Zambelich/Wired

Csak XP-ről lesz macerás upgrade-elni

A Windows Vistát - a 7 nem túl sikeres elődjét - használóknak csak akkor lesz lehetőségük a beállítások megtartásával a Windows 8-ra, ha előbb telepítik a szoftverhez kiadott szervizcsomagokat.

A ZDNet úgy tudja, hogy a Windows 8-ra való frissítés Windows XP rendszerekről is lehetséges lesz, de ebben az esetben a telepítő a rendszerbeállításokat nem fogja tudni automatikusan átmozgatni az új szoftverbe, csupán a személyes állományok - dokumentumok, médiafájlok - átköltöztetésében működik közre.

Nyelvet nem lehet váltani

A lap szerint arra sem lesz lehetőség, hogy a felhasználók eltérő nyelvi verziójú régi Windowsról - például angolról magyarra - álljanak át az újra a beállítások és fájlok megtartásával. Arra sem lesz mód, hogy a 32 bites operációs rendszert használók 64 bites változatra álljanak át ezen a módon, vagy fordítva tegyék ezt. Ezekben az esetekben a Windows 8-at szűz, új rendszerként kell majd a PC-re telepíteni.

A Windows 8 várható árai még nem ismertek, ezeket később fogja bejelenteni a Microsoft, amely egyelőre csupán azt jelentette be, hogy aki jövő január végéig új, Windows 7-et használó PC-t vásárol, az 15 euró, vagyis nagyjából 4500 forint megfizetése ellenében frissíthet majd az új rendszerre.