Fertőzött mobilok terjesztenek spamet

Vágólapra másolva!
A Microsoft egyik kutatója egy vírusfertőzött androidos okostelefonokból álló internetes hálózatot fedezett fel. A kártevőkkel távirányíthatóvá tett telefonokról kéretlen reklámokat küldtek ki internetes bűnözők.
Vágólapra másolva!

Egy botnet, vagyis a szolgaként tömegével távirányítható gépekből álló virtuális hálózat általában hagyományos számítógépekből áll, a Microsoft kutatója, Terry Zink azonban fertőzött okostelefonokból összeálló hálózatot fedezett fel - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium hírportálja. Zink vizsgálatai szerint a Google Android szoftvert használó, fertőzött készülékek a Yahoo levelezőszolgáltatásán keresztül terjesztenek spamet.

Az okostelefonokra többek közt manuálisan feltelepített, kalózoldalakról letöltött alkalmazásokba, játékokba rejtve juthatnak fel kártevők, de a Google saját piacterén, a Playen is felbukkantak már nem kellőképpen megvizsgált, kártékony applikációk.

A botnethez a vizsgálatok szerint többek közt Oroszországban, Thaiföldön, és Venzualában használt androidos készülékek kapcsolódtak. Ez az első alkalom, hogy ilyen módon felhasznált, fertőzött okostelefonokra bukkannak a világhálón. A Google korábban úgy nyilatkozott, hogy a cég jelentős fejlesztéseket végzett annak érdekében, hogy a Play piactéren minimálisra csökkentse a felbukkanó kártevők számát, minden feltöltött applikációt automata algoritmusok vizsgálnak át.