A vízálló fényképezőgéppel nemcsak halakat, hanem a fürdőző gyerekét is egyszerűen lefotózhatja, egy Kindle-lel a tengerparton is könyvtárnyi kötetből válogathat, a lemerült kütyüket pedig univerzális szivargyújtó-töltő segít életre kelteni. A valóban hasznos úti kütyüket és kiegészítőiket gyűjtöttük össze.

Ha csak egy tanácsunkat fogadják meg, a következő legyen az: ne vigyenek magukkal laptopot nyaralni! Nem csak az egy-két hetet ráérő facebookos kvízek találják meg rajta az embert, hanem a munka is. Információk beszerzéséhez elég egy okostelefon vagy táblagép: a közeli étterem nyitva tartását, a helyiek által ajánlott szomszédos vár pontos helyét ezeken is meg lehet nézni.

Töltés az autóban és a szabadban

Autóban teljes mértékben, de akár egy rövidebb túrán is képes helyettesíteni a külön műholdas navigátort az okostelefon, amelyen akár a levelezést is elérhetjük szükség esetén, bár a roaming adatforgalmazás költségeinek érdemes indulás előtt utánanézni. Ha autóval utazunk, vagy kocsit bérlünk, jó szolgálatot tehet egy szivargyújtós töltő is: a manapság elterjedt okostelefonok, médialejátszók jelentős része microUSB csatlakozóval rendelkezik. Így egyetlen, egy-kétezer forintos töltővel akár az egész család összes készüléke feltölthető, beleértve például a fejtámla hátoldalára szerelhető médialejátszót is, amelyen a gyerek kedvenc rajzfilmjeit nézheti a többórás utazás alatt.


Egy ilyen microUSB-s autós töltőt olcsón megvehet bárki

Régebbi videokamera, laptop vagy más, nagyobb feszültséget igénylő kütyü töltéséhez viszont inverterre, vagyis feszültségátalakítóra van szükség. Egy ilyen berendezés bonyolultabb és nagyobb méretű is egy szimpla töltőnél: hatezertől ötvenezer forintig terjedő összegbe is kerülhet, megvásárlása előtt azonban meg kell nézni, hogy a tölteni kívánt eszköz tápegysége hány wattos elektromos teljesítményt ígényel, és annak megfelelő típust választani.


Hordozható töltőegység okostelefonhoz

Nem csak az autóban lehet szükség villamos energiára: az okostelefonnal gyakran a konnektortól és az autótól is távol tartózkodóknak külső akkumulátor lehet a megoldás. Egy ilyen kütyü nagyjából akkora és olyan nehéz, mint egy hordozható merevlemez, és általában többféle csatlakozóval is fel lehet szerelni, így nemcsak a saját telefonunkat, hanem a társaságban bárkiét is fel tudja tölteni, ha indulás előtt ezt is elláttuk energiával. Vész esetén a külső akkura dugva pár perc után használatba lehet venni a telefont, GPS-t, médialejátszót vagy más hasonló eszközt, a teljes feltöltésük azonban órákat vesz igénybe. Egy külső akkumulátor ára gyártmánytól és akkumulátorkapacitástól függően 5-20 ezer forint körül van.

Nem csak búvároknak való a vízálló fényképezőgép

A tengerek vize általában szép átlátszó, de akár a Balaton habjai között lubickolva is jó hasznát vehetjük egy manapság már néhány tízezer forintért beszerezhető vízálló fényképezőgépnek. Ezeknek a kameráknak ugyanis nem az a fő céljuk, hogy Jacques Cousteau-t megszégyenítő felvételeket vegyenek fel velük a víz alatti élővilágról.

Forrás: Fujifilm
Nem csak víz alatt jöhet jól a vízálló fényképezőgép

Egy vízálló kivitelű készülékkel anélkül lehet közeli képeket készíteni a gumimatracról ugráló gyerekekről, vagy akár a vízibicikliről ugráló felnőttekről, hogy a fényképezőgép egy pillanatra is veszélybe kerülne. Akár egy egyszerűbb, néhány tízezer forintos kamerával rögzített felvétel is sokkal látványosabb, mint a drága tükörreflexes csodagéppel, de a partról exponált fotó, amelyen a családtagok legfeljebb a horizont tájékán megjelenő foltként látszanak. A vízi vidámparkról pedig semmi nem beszél annyira hűen, mint egy csúszdázás közben készített videó. Arra érdemes figyelni, hogy a nap végén a tenger sós vagy a medence klóros vizét érdemes lemosni a csap alatt, megelőzendő a készülék szigetelésének tönkremenetelét.

A drágább kompakt és a legtöbb tükörreflexes készülékhez külön is lehet vásárolni vízálló tokot, de ezek a plusz héjak annyira drágák, hogy érdemes megfontolni egy második, kizárólag vízben vagy terepen való használatra szánt, vízálló minigépet, az ilyenek ára húsz-harmincezer forint körül indul. Aki pedig szereti vízparton tölteni a nyarat, megfontolhatja egy drágább vízálló kompakt gép beszerzését elsődleges gépnek, ilyet már ötven-hatvanezer forintért választhat magának.


Megfelelő tokkal a medencébe is bevihetjük az okostelefont

Bár léteznek kifejezetten strapabíró, vízálló okostelefonok - például a Motorola Defy+ vagy a Sony Ericsson Active -, egy hagyományos mobilt is túlélőképessé lehet alakítani zacskóhoz hasonló vízálló tokokkal: az iPhone-hoz még olyan dizájnú tok is létezik, aminél speciális lencse van a kamera előtt, hogy a víz alatt készített fotók jó minőségűek legyenek. Egy ilyen pár ezer forintos védőfelszerelés ugyancsak lehetővé teszi, hogy a gyerekről vagy barátnőről a medence közepén készíthessünk digitális fotókat.

Hol tároljuk a fotókat?

Néhány évvel ezelőtt még a nyári kütyüajánlók kihagyhatatlan darabjai voltak a borsos árú, akkumulátorról működő merevlemezes fotótárak, amelyekkel a fényképezőgépek kis memóriakártyáiról lehetett lementeni a fotókat a nap végén. Úgy tűnik azonban, hogy az olcsó és nagy memóriakártyák teljesen kiirtották ezeket a termékeket, egyetlen hazai webboltban sem találtunk már hasonlót.

Tartalék SD-kártyát azonban már bagóért lehet kapni. Egy gyorsabb 8 gigabájtos kártyáért már csak öt-hatezer forintot kérnek el, tizenötezerért pedig már 32 gigabájtos memóriakártyát is lehet venni. Ez utóbbira már akkor is több ezer fotó fér fel, ha valaki nem hagyományos JPEG formátumot, hanem nagyobb méretű fájlokat produkáló digitális negatív formátumot használ.

Forrás: Eye.fi

Ha valakinek van iPadje, ahhoz vásárolhat digitális kamera csatlakozását biztosító adaptert, de megoldás lehet egy SanDisk Eye-Fi márkájú memóriakártya beszerzése is, amely beépített wifi-lapkát tartalmaz. Ennek használatakor arra érdemes figyelni, hogy a wifis memóriakártya beállítását csak számítógépen vagy okostelefonos applikáción keresztül lehet elvégezni, önmagában a kamerába helyezett kártya nem képes csatlakozni például egy hotel vezeték nélküli hálózatára. Ha azonban telefonon keresztül beállítják a hálózat paramétereit, automatikusan képes feltölteni a kamera menüjében írásvédetté tétellel kijelölt felvételeket az olyan ismert képtárhelyoldalakra, amilyen például a Flickr vagy a Picasa.

Amikor az árnyék nem elég

Nincs garancia arra, hogy a kemping honlapján árnyékosnak tűnő faházban valójában nem uralkodik őrjítő meleg, amivel még a kereszthuzat sem bír. A hőmérséklet kellemesebbé tételére szolgáló kütyük közül egy olcsó mobilklíma szolgálhatja a legjobban a nyaralás sikerét. Nem feltétlenül a hasonló néven emlegetett, kishűtőnyi méretű komoly egységekre kell gondolni - ki vinné azt magával? -, hanem szivargyújtóról és hálózatról is működő, vízpárologtatós hűtőre.

Az olcsó, hat-hétezer forintért beszerezhető vízporlasztós ventilátor a gyártó ígérete szerint nyolc óráig bírja egy tartály (körülbelül fél liter) vízzel, így egy átaludt éjszakára vagy egy hűvösben átvészelni vágyott délutánra pont jó lehet. Ha minden kötél szakad, akkor még egy USB-s ventilátor is segíthet némi légmozgást teremteni a lakókocsiban. Meghajtásához pedig nem feltétlenül szükséges a kocsi által adott 12 V-ot 230 V-os feszültségre alakító inverter, elég lehet egy egyszerű USB kimenetű mobiltöltő is.

A hőguta elkerülését segítheti egy 12 V-os, szivargyújtóról működő hűtőtáska beszerzése is. Ezek nem olyan elegánsak, mint a drágább kocsik hűthető kesztyűtartója, ám lényegesen többet lehet beléjük pakolni. A legkisebb, alig tízezer forintba kerülő példány űrtartalma is 24 liter, ami több üveg üdítő és néhány doboznyi étel tárolására elég. Az eszköz nem létszükséglet, de kényelmes, ha nem bolttól boltig utazik az ember.

Könyvtárral a strandon

Nem kifejezetten strandra való, de akár ott is használható kütyü az Amazon Kindle e-könyv-olvasó, amelynek e-tinta képernyőjét ugyanúgy lehet olvasni a napfényben, mint egy hagyományos, nyomtatott könyvet, mivel egyáltalán nem tükröződik úgy, mint mondjuk egy táblagép.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
A Kindle jóval kisebb és könnyebb egy nyomtatott könyvnél, és több száz kötet elfér rajta

Miért érdemes Kindle-lel utazni könyv helyett? Mert a könnyű, vékony kütyüre több száz e-könyv is elfér, és a nyomtatott  könyvvel ellentétben akkor sem lesz nehezebb a táskánk, ha több kötetet viszünk magunkkal. A Kindle legolcsóbb, wifis változata nagyjából 36-40 ezer forintba kerül a hazai forgalmazóknál, illetve az amerikai kereskedőtől rendelve. A kütyü 3G-s modemmel is felszerelt, Keyboard nevű változatával jelenleg ingyen lehet internetezni külföldön is, bár a kísérleti funkcióként elérhető böngésző legfeljebb levelek, a Facebook és a hírek elolvasására alkalmas, színes képek vagy videó lejátszására nem. A 3G-s változat 60-70 ezer forintba kerül itthon.