Október végén debütál a Windows 8

Vágólapra másolva!
A Microsoft hivatalosan is megerősítette, hogy október végétől lehet majd megvenni a cég legújabb operációs rendszerét, a hagyományos PC-k mellett táblagépekre is szánt Windows 8-at.
Vágólapra másolva!

A premier dátumát a szoftvercég torontoi partneri konferenciáján erősítette meg, ahol az is elhangzott, hogy a Windows 8 gyártásra kész változata már augusztus első hetében elérhető lesz a Microsoft gyártó-, és nagyvállalati partnerei számára. A tervek szerint már ekkor megkezdi a működését a Windows Store, a vállalat internetes szoftverboltja. Tami Reller, a vállalat alelnöke szerint a Windows 8 a Microsoft fennállása óta legtöbbet tesztelt szoftvere.

A gyártók azért kaphatják meg hamarabb a szoftvert a végfelhasználóknál, hogy az októberi premierre elérhetőek legyenek az első Windows 8-at futtató számítógépek és táblagépek. Az új operációs rendszert a boltokban október végétől lehet majd megvenni, a bevezetés pontos dátuma még nem ismert. Az októberi dátum nem hozott meglepetést, mert a technológiai iparral foglalkozó elemzők többsége eleve idén őszre jósolta a szoftver premierjét. E révén még karácsony előtt a boltokba kerülhetnek a Microsoft új szoftverét használó számítógépek.

Forrás: [origo]
A Windows 8 megújult, érintőképernyőre optimalizált nyitófelülete

A Windows 8-ból több különböző kiadás készül: a Windows RT nevű változatot boltban nem lehet majd külön megvenni, azt kizárólag mobilprocesszorral szerelt táblagépekre előre telepítve lesz elérhető. A Windows 8 nevű változat lesz hagyományos számítógépeken, illetve az azokéval azonos, x86 rendszerű processzorral szerelt - tipikusan kicsit vastagabb és nehezebb - táblagépeken használható, ezt a szoftvert már a boltban is meg lehet majd venni. A Windows 8 Pro jelű, drágább kiadása ez utóbbihoz hasonló, de ebben minden vállalati hálózatokon szükséges funkció is helyet kap - ez azonban csak három hónappal később lesz elérhető a The Next Web című technológiai hírportál értesülései szerint.

A Windows 8 majdnem elkészült verzióját korábban bemutattuk: benyomásaink szerint a szoftver egy Windows 7-et használó gépen gond nélkül futtatható, még gyorsabb is elődjénél, a hétköznapi felhasználóknak viszont a meglévő számítógépeken hiányozhat belőle a Start menü, amelyet a fenti képen is látható, Metro nevű felület váltja fel.

Forrás: Microsoft
Borítóba épített billentyűket kap a Surface táblagép


Bár az új operációs rendszer árait még nem jelentette be a Microsoft, azt már tudni, hogy legális Windows XP-t, Vistát vagy 7-et futtató PC-k tulajdonosai már nettó negyven dollár, vagyis mintegy tízezer forint ellenében állhatnak majd át az új verzióra, ha hajlandóak a szoftver letölthető változatát választani. A szoftveróriás egyébként arra számít, hogy jövőre az emberek többsége laptop helyett már táblagépet választ majd, bár a cég idén megjelenő, saját márkás Surface tabletjei még jócskán hasonlítanak a laptopokra.