Vigyázni fog fájljainkra a Windows 8

laptop, számítógép, internet, net, munka, illusztráció
Vágólapra másolva!
Az új Windows automatikusan mentéseket készít a fontos fájlokról, így a véletlenül letörölt képek, dokumentumok többé nem okoznak majd gondot.
Vágólapra másolva!

A File History nevű új funkció a Képek, Videók, Dokumentumok és bármely más megadott célmappa tartalmáról készít automatikusan másolatot a számítógép külső vagy második háttértárjára. Alapesetben a Windows 8 óránként készít majd másolatot a fájlokban bekövetkezett változásokról, így ha nem történt módosítás, az újabb és újabb kópiák rögzítése nem foglalja feleslegesen a tárhelyet a merevlemezen.

Nem fogja megzavarni a munkát

Az új Windows fejlesztői blogján publikált bejegyzés szerint a File History funkció érzékelni fogja, ha a rendszer éppen teljes terhelés alatt áll, vagy nem kapcsolódik hozzá a mentésre használt külső merevlemez, ilyenkor az automatikus másolatok készítését későbbi, alkalmas időpontra halasztja el.

Forrás: Microsoft
A szerkesztett képek korábbi verzióit is elmenti az új Windows

Erre a Microsoft szerint azért van szükség, hogy a funkció működése semmiképp se zavarja meg a rendszer működését, akkor ugyanis csak kikapcsolnák a felhasználók.

Senki nem használ backupot

A szoftvercég statisztikái szerint bár a Windows Vista óta elérhető automatikus biztonsági másolat készítése a cég operációs rendszerében, ezeket alig használta valaki. A korábbi megoldások azonban a teljes rendszerről készítettek pillanatképet, az új megoldás azonban csak a személyes fájlokra, például képekre, videókra, levelekre vagy dokumentumokra koncentrál.

A Windows 8-at ugyanis eleve felvértezték egy olyan funkcióval, amely lehetővé teszi a rendszer automatikus újratelepítését bármilyen hiba esetén úgy, hogy a beállítások és a fájlok megmaradnak.

Extra winchesterrel védi az adatokat

Az új funkció segítségével - ha a File History be van kapcsolva - bárki megnézheti, hogy milyen fájlokat tárolt mondjuk másfél évvel korábban egy mappában, így például egy véletlenségből letörölt fotót is újra meg lehet találni vele. Persze a szolgáltatás használatához a rendszert kiszolgáló háttértár mellett egy másodlagos merevlemezre van szükség, ez lehet például USB-s vagy hálózati meghajtó is.

Forrás: Microsoft

A Mac számítógépeken hasonló szolgáltatás már négy éve elérhető, akkor dobta piacra ugyanis az Apple a Time Capsule nevű eszközét, amely tulajdonképpen egy USB-s és hálózati merevlemez, amelyen a teljes rendszer állapotát is tükröző biztonsági mentéseket lehet tárolni.

A Microsoft megoldásának használatához nincs szükség speciális célmeghajtóra, egy jóval olcsóbb, bár így is költséget jelentő merevlemezzel is működik. A cég szerint a funkció tableteken is gond nélkül használható lesz az akkumulátoros üzemidő vagy a teljesítmény megzavarása nélkül. A Windows 8-nak azt is meg lehet adni, hogy bizonyos mappákról ne készítsen biztonsági másolatot, illetve szabályozható az is, hogy a mentéseket mennyi ideig tartsa meg, például törölje-e az egy évnél régebbi állapotokat helytakarékosság céljából.