Veszélyesek lehetnek a Windows kütyüi

Vágólapra másolva!
A Windows a gadgetek és az oldalsáv kikapcsolására szólítja fel a Vista és a Windows 7 felhasználókat a Microsoft. A cég súlyos biztonsági hibára hivatkozik.
Vágólapra másolva!

Veszélybe sodorhatja a PC-t a Windows Vistába és Windows 7-be épített oldalsáv és az azon futó mikroalkalmazások. Rosszindulatú támadók által összerakott gadgetekkel egyszerűen támadást lehet indítani a rendszer ellen - adta hírül egy biztonsági jegyzetben a Microsoft. A dokumentumot néhány héttel az idei Black Hat hackerkonferencia előtt adták ki. A konferencián Mickey Shaktov és Toby Kohlenberg IT-biztonsági szakértők fogják bemutatni, hogyan lehet átvenni az uralmat az újabb Windowsok felett.

Forrás: Microsoft
Máig veszélyesek lehetnek a 2011-ben eltüntetett mikroalkalmazások

A két kutató több módszert is be fog mutatni, amivel a felhasználót átverve jogosultságokat lehet szerezni. Az általuk felfedezett módszerek azért lehetnek különösen aggasztók a felhasználók számára, mert az oldalsáv és a gadgetek alapértelmezés szerint engedélyezve vannak a Windowsban.

Végleg vége a minialkalmazásoknak

A Microsoft egyelőre nem adott ki javítófoltot a problémára, ehelyett azt javasolják a felhasználóknak, hogy kapcsolják ki az oldalsávot. A cég oldaláról elérhető gyorsjavító program ezt meg is teszi a felhasználók helyett.

A Microsoft már korábban, 2011 novemberében megszüntette az oldalsáv támogatását, és eltávolították az internetről az újabb minialkalmazásokat kínáló oldalát. A cég akkor arra hivatkozott, hogy a Windows 8 Metro-felületét használó alkalmazások fejlesztésére fordít energiát a kivezetésre ítélt mikroalkalmazások helyett.