Szoftver vizsgálja át a facebookos csevegést

Vágólapra másolva!
A felhasználók között zajló kommunikáció elemzésével buktatott le egy amerikai pedofilt a Facebook. A zaklató lefülelése ugyanakkor adatvédelmi aggályokra is rávilágított, hiszen ehhez a cég munkatársainak bele kellett nézniük a chatelők párbeszédébe.
Vágólapra másolva!

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a Facebook még március elején segédkezett egy harmincas pedofil férfi lebuktatásában, aki a közösségi oldalon keresztül próbált meg elcsábítani egy 13 éves floridai kislányt. A magát ártatlannak valló pedofil másnap tanítás utánra beszélt volna meg találkozót a lánnyal, amikor a Facebook üzemeltetői közbeléptek.

A pedofil próbálkozását a közösségi oldal szerverein futó szoftveres algoritmus jelezte az üzemeltetőknek, akik ezt követően értesítették a rendőrséget. A hatóságok másnap letartóztatták a férfit, és lefoglalták a kommunikációhoz használt számítógépeket is.

Bár a fellépés célja és hatékonysága nem megkérdőjelezhető, az már magyarázatra szorul, hogy miként látott bele a Facebook a felhasználók privát kommunikációjába. A társaság közölte, hogy alapból csak egy szoftveres algoritmus elemzi a párbeszédeket, az emberi munkatársak pedig csak abban az esetben néznek bele a kommunikációba, ha az automatika veszélyt jelez. A hatóságokat nem maga a szoftver, hanem a cég ügyfélszolgálatos munkatársai riasztják, ha saját mérlegelésük alapján ez szükséges.