Vágólapra másolva!
Az Európai Unió trösztellenes szabályozó szerve a Windows 8 táblagépes, RT nevű változatának vizsgálatát tervezi. Ezen ugyanis a Microsoft nem fogja engedin a beépített Internet Explorer böngésző lecserélését semmilyen alternatívára.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság a Windows XP, a Vista és a 7 operációs rendszerek után a Windows 8 egyik verziója kapcsán is antitröszt vizsgálat megindítását tervezi - számolt be a Computerworld amerikai technológiai lap hírportálja.

A táblagépes Windows lehet problémás

Az uniós szabályozó szervezet az operációs rendszer Windows RT nevű verzióját fogja megvizsgálni. Ezt külön nem lehet majd megvenni, kizárólag táblagépekre előre telepítve lesz elérhető. Tudása abban tér el a Windows 8 hagyományos verziójától, hogy csak a PC-kétől eltérő működési elvű, energiatakarékos működésű táblagépeken futtatható.

Forrás: Ariel Zambelich/Wired

Ez az operációs rendszer hagyományos windowsos alkalmazások futtatására nem alkalmas, csak az új, Metro nevű, táblagépes felülethez fejlesztett programok működnek majd rajta. Bejelentésekor a Microsoft azonban azt is közölte, hogy a felhasználóknak nem lesz lehetőségük a beépített Internet Explorer 10 böngészőt másra cserélni, mivel az megoldhatatlan technológiai kihívás.

A Mozilla szerint csak kiherélt böngésző készülhetne Windows RT-re

Nemrég a Firefox böngészőt fejlesztő Mozilla Alapítvány azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy az szándékosan elérhetetlenné tesz a rivális browserek fejlesztői számára olyan rendszermegoldásokat, amelyek segítségével a Metro felületre az Explorerrel versenyképes szoftvereket tudnának fejleszteni.

A Mozilla szerint a Windows RT-hez jelenleg elérhető fejlesztői eszközökkel csak egy béna böngészőt lehetne elkészíteni, ami sebességben és a kezelőfelület szépségében is elmaradna a beépített Internet Explorertől, ezért nem is lenne érdemes nekivágni készítésének. A Chrome nevű böngészőt fejlesztő Google ugyancsak osztotta a Firefox fejlesztőinek véleményét.

Az Európai Bizottság vizsgálatával azt szerené kideríteni, hogy a Microsoft valóban korlátozza-e a rivális fejlesztők számára elérhető erőforrásokat - ha igen, a cég büntetésre számíthat. Az EB a napokban újraindította a Microsoft elleni antitröszt vizsgálatot, mivel felmerült, hogy a cég operációs rendszerein nem minden esetben jelenik meg az új böngészők letöltését és telepítését biztosító képernyő, amelynek bevezetésére kötelezték a céget.