Robotok is fényképezik a londoni olimpiát

robot kamerákkal a londoni olimpián, vízalatti kamera, illusztráció
Vágólapra másolva!
Lehetetlen helyekről, eddig nem látott pozíciókban örökítik majd meg a sportolókat az olimpiai stadionokban felszerelt robot-fényképezőgépek. Robotokkal viszont nem feltétlenül érvényesül a több szem többet lát elve, és a fotós is elveszítheti igazi kapcsolatát az eseménnyel.
Vágólapra másolva!

A londoni olimpián nemcsak a sportolók, hanem a fotósok is versengenek majd egymással. A Reuters és az Associated Press hírügynökség is robotfotográfusokkal egészíti ki tudósítói gárdáját. A szerkezeteket már évek óta fejlesztik, kisebb sporteseményeken tesztelték is őket, de a pénteken startoló olimpia lesz az igazi főpróba. A szakma és nagyközösség is megosztott az "innováció" hasznosságát és létjogosultságát illetően.

Pár éve még búvárszettben fotóztak a víz alatt

Hatvan robotkamerát szerelnek fel az olimpia tizenkét eseményének helyszínére az Associated Press (AP) nevű amerikai hírügynökség munkatársai. A gépeket joystickkal lehet távirányítani, tehát emberi vezérléssel működnek, nem szükséges hozzájuk mesterséges intelligencia. A joystick segítségével a szerkezet minden irányba mozgatható, zoomolni is lehet vele, az elkészült képeket pedig rögtön a fotós számítógépére küldi a kamera - mondta Denis Paquin, az AP fotórészlegének vezetője.

Paquin szerint ez a technológia jelentősen megkönnyíti a munkájukat, és lehetővé teszi, hogy a sportesemények olyan pillanatait is el tudják kapni, amilyeneket korábban esélyük sem volt. Fotósokat például nem függesztenek fel harminc méter magasra, hogy órákon keresztül lógva fényképezzenek. A gépeket a víz alá telepítve jelentősen megkönnyítik annak a fotósnak a dolgát, aki a 2004-es athéni olimpián még úszódresszben, pipával a szájában alámerülve készítette az akcióképeket - véli Paquin.

http://www.youtube.com/embed/xAIgiOORxLY

Az AP fotórészlegének vezetője bemutatja a készüléket

Sok kis gép kis helyen is elfér

A Reuters tizenegy robotkamerát küld a londoni sportpályák szélére, működésüket 2009 óta tökéletesítik - olvasható a Wired magazinban. A hírügynökség blogja szerint a Daeguban és Isztambulban rendezett atlétikai világbajnokságon már jól bevált a rendszer. Minden elkészült kép azonnal a hírügynökség Paneikon nevű rendszerébe töltődik fel, ahonnan a kattintás után néhány perccel már letölthetik a Reuters előfizetői. Az ügynökség a Canon legújabb 1-DX nevű készülékeit használja majd 24 milliméterestől a 400 milliméteresig terjedő objektívekkel.

A londoni székhelyű Reuters asztalitenisz, boksz, taekwando, judo, birkózás, súlyemelés, úszás, kosárlabda, atlétika és torna közvetítéséhez használja majd a robotkamerákat. A szerkezetek fejlesztését vezető Fabrizio Bensch szerint a kamerák nagy előnye, hogy rendkívül kevés helyet foglalnak, és nem követik el azokat a hibákat, mint amikor több tucat fotós egymás hegyén-hátán helyezkedik.

Túl tudományossá válik a fotózás

Az újítással kapcsolatban megosztott a közönség. Egyes kommentelők rendkívül pesszimisták, és a sajtófotózás halálát látják a dologban, ugyanis úgy tartják, hogy az ilyen módon történő tudósítás túlságosan tudományos, matematizált, és bár ember végül ember kattint, a humán tényező túlságosan háttérbe van szorítva, előbb vagy utóbb pedig úgyis eltűnik.

Forrás: AFP/Francois Xavier Marit

Vízalatti felvételeket eddig emberek készítettek - képünk illusztráció

Jacob Roskam ausztrál fotós a Reuters blogjára írt hozzászólásában üdvözli az innovációt, mert új perspektívákat nyit a fotósok előtt. Másrészt viszont rossznak tartja, hogy robotok váltják fel az embereket. Roskam szerint a sajtófotózás része, hogy a fotósok egy helyre gyűlnek össze, és beszélgetnek munka közben.

Vádlottak arcát is fotózhatná a robotgép

Sok esetben van hozzáadott értéke annak, hogy bizonyos eseményeken a fotósok nagyon szorosan sorakoznak egymás mellett - mondta Tuba Zoltán, az [origo] londoni olimpiára készülő fotóriportere. Tuba szerint egyrészt ilyenkor érvényesülhet a több szem többet lát elve, hallja, amikor mások elkezdenek kattintani, így pedig nehéz lemaradni valamiről. Másrészt a helyszínen lévő fotós érzi az atmoszférát, folyamatosan forog, nemcsak a konkrét eseményt nézi, hanem az egész területet bejárja a szemével, amire valószínűleg egy monitort nézve nem képes a robotkar mozgatásával - mondta Tuba.

A fotós szerint a nagy hírügynökségeknek jól jöhet ez a fejlesztés, mert így nagy biztonsággal mindenkiről tudnak ugyanolyan jó képet készíteni. Egy portál számára viszont nem alkalmas, mert a sok ugyanolyan kép unalmassá válna. Tuba szerint másrészt a robotfotósok nemcsak sporteseményeken lehetnének bevehethetőek, hanem más területeken, például bírósági tárgyalásokon a vádlottak arcára szegezve.