Vágólapra másolva!
Egyik napról a másikra adta ki új operációs rendszerét az Apple. A Mountain Lion nem jelenik meg már fizikai hordozón, az cég szoftverboltjából lehet letölteni ötezer forintért.
Vágólapra másolva!

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a cég harmadik negyedéves pénzügyi jelentésének közzétételén jelentette be, hogy a következő naptól megvásárolható az OS X Mountain Lion nevű következő verziója. Az Apple azért bánhatott ilyen nagyvonalúan a bejelentéssel, mert az új operációs rendszert már nem lehet DVD-n megvásárolni, csupán letölthető verziója lesz.


Eszközökön keresztül szinkronizálja a felhasználó adatait az OS X

A Mountain Liont húsz dollárért lehet letölteni az Apple szoftverboltjából. Azok pedig, akik az elmúlt két hétben vásároltak új Macintosh számítógépet ingyen kapják meg a rendszert. A szoftver rekordidő alatt készült el: az Apple először a februári fejlesztői konferenciáján beszélt a rendszerről, fél évvel később pedig elérhetővé vált a kész verzió.

Fél lábbal a felhőben áll a Mountain Lion

Az operációs rendszer teljeskörűen támogatni fogja az Apple iCloud nevű felhőszolgáltatását. Ha valaki a bekapcsolást követően begépeli Apple-fiókjának a paramétereit, akkor a beállításai, szoftverei és fontos fájljai a cég adatparkjából letöltődnek a számítógépre.

A cég új operációs rendszerének diktálni is lehet majd, ráadásul ezt a funkciót úgy valósították meg, hogy bármely feltelepített szoftverrel kompatibilis legyen, bár a magyar nyelvet nem támogatja. Az új OS X-ben külön menü szolgál a böngészett tartalmak, megnyitott filmek, fotók vagy egyéb fájlok közösségi oldalakon való megosztására is. Ennél praktikusabb újítás a PowerNap funkció, amely egyfajta energiatakarékos alvó módba állítja a számítógépet, miközben olyan alapvető feladatokat el tud végezni, mint a frissítések telepítése vagy a biztonsági másolat készítése.