Olcsón is nézheti HD-ben az olimpiát

tv szolgáltató, olimpia
Vágólapra másolva!
Az idén már HD-felbontásban és 3D-ben is nézni lehet megfelelő tévé birtokában az olimpiát. Összegyűjtöttük, mennyiért lehet a legolcsóbban csúcsminőségre váltani a hazai szolgáltatóknál.
Vágólapra másolva!

A 2008-as pekingi olimpia óta sok magyar háztartásba került HD-képes tévé, így a 2012-es londoni ötkarikás játékokat tévéközvetítéseit már itthon is sokan tudják nagyfelbontásban élvezni. Ehhez a nagyfelbontású televízión - gyakorlatilag a ma kapható lapos képernyős modellek mindegyike ilyen - kívül megfelelő felszerelésre - antennára, vagy HDMI-csatlakozóval szerelt beltéri egységre - is szükség van. Hagyományos, analóg technológiát használó földi sugárzású, vagy kábeltévés platformon a nagyfelbontású műsort nem lehet nézni, ezek a platformok alkalmatlanok a HD-műsorok továbbítására.

Az ingyenes alternatívához antennát kell venni

A legolcsóbb alternatíva a MinDig TV, vagyis az antennával fogható hazai digitális televízió, amelyen keresztül az m1, m2, és a Duna TV csatornák adását ingyenesen lehet HD-felbontásban nézni. Bár ezeknek a csatornáknak még csak bizonyos műsorai készülnek nagyfelbontásban, az olimpiai közvetítéseket ebben a minőségben lehet élvezni rajtuk. A MinDig TV-n elérhető, de csak Budapesten és környékén fogható az olimpia végéig működő, egyes kiemelt sportközvetítések mellett 3D-s ismeretterjesztő filmeket sugárzó M3D csatorna is, amelyet háromdimenziós megjelenítésre alkalmas tévék tulajdonosai tudnak megtekinteni. Mivel ideiglenes csatornáról van szó, a műsor eléréséhez valószínűleg újra kell kerestetni a tévé menüjében a digitális csatornákat.

Forrás: AFP

Az utóbbi években boltokba került plazma-, és LCD-tévék mindegyike kompatibilis a Mindig TV-vel, a vételhez azonban a tartózkodási helytől függően kedvező esetben csak szobai antennára van szükség, kedvezőtlen esetben azonban tetőantennát kell felszerelni. A vételi lehetőségekről a MinDig TV lefedettségi térképén lehet az utca és házszám begépelésével információkat szerezni.

Tapasztalataink szerint itthon sok esetben nem túl jó minőségű digitális antennákat árulnak: próbáink során egy teljesen passzív, azaz működéséhez semmilyen külső áramforrást nem igénylő antennával jobb vételt értünk el, mint egy extra jó vételt ígérő, erősítős típussal: a MinDig TV nézéséhez ezért érdemes nem hipermarketben, hanem szaküzletben venni egy néhány ezer forintos antennát. Némi kényelmetlenséget egyedül az jelenthet, ha analóg kábeltévé van bekötve a lakásba, ekkor ugyanis annak a drótját és a digitális antenna csatlakozóját kell cserélgetni annak megfelelően, hogy melyik műsorforrást akarjuk használni, bár a probléma kiküszöbölésére lehet antennaelosztót is vásárolni. A MinDig TV Extra néven fizetős csatornákat is kínál - ezek vételéhez már dekóderkártyát fogadó modult vagy beltéri egységet is kell venni a tévéhez -, de ezek közül sem a Sport 1, sem a Sport 2 vagy a SportKlub nem közvetíti az olimpiai játékokat.

Visszanézhető közvetítésekkel csábít a T-Home

A Magyar Telekom T-Home márkája keretében digitális kábeltévé, IPTV és műholdas televíziós szolgáltatásokat is kínál. Mindegyik platformon (IPTV, Sat TV, Interaktív Sat TV, digitális kábeltévé) elérhetők az m1-en és az m2-n sugárzott nagyfelbontású olimpiai közvetítések nagyfelbontásban, ha az ügyfél előfizet a tévécsatornák standard felbontású megtekintését biztosító, havonta platformtól és hűségidőtől függően 1400-2500 forintba kerülő díjcsomagot kiegészítő HD-csomagra. A HD-csomag hét tévécsatornát tartalmaz, plusz ezen keresztül lehet nézni a csupán az olimpia végéig működő M3D csatorna háromdimenziós műsorait is arra alkalmas tévén.

A nagyfelbontású csomag havidíja az IPTV és az Interaktív (internetes szolgáltatásokkal kiegészített) Sat TV szolgáltatások esetében augusztus végéig 0 forint, azt követően 1300 forint lesz. A T-Home digitális kábeltévés vagy nem interaktív műholdas szolgáltatása, a Sat TV esetében a HD-minőségért jelenleg 2 ezer forintos, augusztustól 1300 forintos havidíjat számít fel a társaság a tévédíjcsomagra vállalt hűség esetén. Ezen felül a digitális kábeltévét használó előfizetőket terheli még havi 1550 forintos bérleti díj a nagyfelbontású beltéri egység használatáért, de egyes akciós csomagokban ezt elengedi a társaság. IPTV vagy műholdas tévé esetén nem kell különdíjat fizetni a nagyfelbontású set top boxért.

Forrás: AFP



Az internetes szolgáltatásokkal kiegészülő IPTV és Interaktív Sat TV szolgáltatásokra előfizetők a T-Home-nál különdíj megfizetése nélkül három napra visszamenőleg visszanézhetik az m1 és m2 adókon sugárzott olimpiai közvetítéseket akár nagyfelbontásban is. A további olimpiai számokat közvetítő Eurosport csatorna a T-Home-nál az Alap-nak nevezett csomagban is elérhető, amely a második legolcsóbb díjcsomagja a társaságnak. HD-opció előfizetése esetén a Eurosport műsora is nagyfelbontásban élvezhető, míg a Duna TV adását, - így az annak sportműsorait is - a T-Home-nál csak normál felbontásban lehet elérni. A T-Home interaktív szolgáltatásait használók az [origo] olimpiai híreit is közvetlenül elérhetik tévéjük képernyőjén.

Olimpiai tékával hódít a UPC is

A UPC kábeltévén és műholdon keresztül kínálja tévészolgáltatásait, bár utóbbit egy különálló társaság, a UPC Direct működteti. Előbbi esetben havi ezer forintért (augusztus végéig díjmentesen) lehet kérni a HD kiegészítő opciót, amely a legolcsóbb, 3550 forintos havidíjú Digital Bronze digitális tévés díjcsomaghoz igényelhető. A UPC kábeltévén 12 nagyfelbontású csatornát kínál, amelyek közt az Eurosport, is megtalálható, a Duna TV-t azonban ez a cég is normál felbontásban közvetíti. Az ideiglenes M3D adása is elérhető a kábeltévés ügyfelek számára a HD opcióval. A cég digitális videotárából 7 napra visszamenőleg nézhetők vissza az m1, m2 és az M3D olimpiai közvetítései, a HD-s opcióval rendelkező ügyfelek számára nagyfelbontásban (illetve 3D-ben).

A műholdas UPC Direct szolgáltatás használói számára fél évig 2200 forintos, azt követően 2700 forintba kerülő Medium csomag keretében külön díj fizetése nélkül érhető el az m1 csatorna adása nagyfelbontásban, ha új, HD-képes beltéri egységgel rendelkeznek. A UPC Direct esetében havi 1500 forintért lehet elérni további nyolc HD-csatorna műsorát, amelyek közt az Eurosport 1 és 2 adók is megtalálhatók, a műholdas platformon azonban az M3D csatornát nem közvetíti a UPC Direct, amelynél a Duna TV műsora ugyancsak normál felbontással szerepel a kínálatban.

Műholdon nem kínál HD-t a Digi

A Digi cég kábeltévés és műholdas szolgáltatásokat kínál itthon, honlapja szerint azonban csak kábeltévén kínál HD-felbontású tévézést, műholdon nem. Ennél a szolgáltatónál a nagyfelbontású adások vételét biztosító beltéri egységet havi ezer forintért lehet bérelni, vagy 32 ezer forintért meg is lehet venni.

A társaság honlapja szerint tíz csatorna érhető el nagyfelbontásban a Digi kábelhálózatain, melyek közül olimpiai tartalmakat az m1-en, az m2-n és Duna TV-n lehet nézni. Az M3D kísérleti csatorna ennél a társaságnál nem érhető el, a Eurosport 1 és 2 adók pedig csak normál felbontásban foghatók.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]



Az Invitelnél IPTV-n van archív tévé

Az Invitel IPTV-n és digitális kábeltévés hálózaton kínál HD-minőségű csatornákat, amelyek között az m1, az m2 és a Duna TV is megtalálható. Ennél a cégnél a legkedvezőbb tarifával a Mixer S nevű, internetet és telefont is tartalmazó csomagban érhetők el a nagyfelbontású adók - illetve a kísérleti M3D csatorna műsora is -, amelynek ára konstrukciótól és hűségtől függően havi 5 ezer forinttól indul. Az Invitelnél a HD-képes beltéri egységek havi bérleti díja 1500 forint, a Eurosport műsora normál minőségben az alapcsomagban is elérhető.

A társaság IPTV-t használó ügyfelei az m1 csatornán leadott olimpiai közvetítéseket HD-minőségben, az m2-es műsorokat normál minőségben tudják visszanézni egy online videotárból 3 napra visszamenőleg.

Az [origo]-t kiadó Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt., egyúttal a T-Home ajánlati márka tulajdonosa is.