Szupergéppel kutatják a finom fagyi titkát

fagyi
Vágólapra másolva!
A jegesedő fagylalt és a csomosódó joghurt problémáját próbálják megoldani az Edinburgh-i Egyetem fizikusai. A kutatókon túl ezernyolcszáz processzormagra is szükség van, hogy a jövő fagylaltja finomabb legyen.
Vágólapra másolva!

Nem csak az időjárás előrejelzéséhez, eurómilliárdokból végrehajtott kísérletek eredményeinek kiértékeléséhez és üzleti számítások elvégzéséhez lehet szükség szuperszámítógépre. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói a fagylalt jobbá tétele érdekében járatják csúcsra Cray gyártmányú szuperszámítógépüket.

Fotó: Jetalone (Flickr CC-BY)
Ránézésre egyszerű, megfejteni bonyolult

A fagyi nem kis probléma, kezdetben egy kétszázezer processzoros szupergépet használtak az edinburgh-i tudósok. Később viszont egy tíz szekrénybe szerelt tizenhat magos processzorokkal és tudományos számításokra felkészített Nvidia Tesla grafikus magokkal feltuningolt gépen folytatták a számításokat. Egy laptopon nem lehetne modellezni még egy kétgombócos fagylaltot se, több emberöltő lenne szükség ahhoz, hogy végezzen a gép számolással.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=0EqkE2X6eKhgduz4
Ezernyolcszáz processzor számolja a fagyit

A modell felépítése a fagyi ízére, formájára és eltarthatóságára is hatással lehet. A fagylalt mellett több különböző háztartási anyagra is hatással leheta kutatás. A hő hatására könnyen módosuló, gélszerűvé váló anyagokkal foglalkozó "soft matter" fizika által a motorolaj, joghurtok, szószok, ketchupokról vagy épp a samponokról is többet fognak megtudni a kutatók.

A szuperszámítógép nyújtotta kapacitás azért fontos, mert a gyorsabb számításoknak köszönhetően több összetevővel, több változóval modellezhették a fagyit. A kutatók azt keresik, hogy a fagylaltot elrontó tényezőket - ilyen lehet a jégkrém keményre fagyása - hogyan lehet kiküszöbölni.