Támadják az utasokat lemeztelenítő technológiát

Vágólapra másolva!
Kilencezer aláírást kell még összegyűjtenie egy szervezetnek ahhoz, hogy az amerikai elnök nyilvánosan mondja el a véleményét a repülőtereken alkalmazott, az utazók ruhája alá is belátó testszkennerek alkalmazásáról. 
Vágólapra másolva!

Kérdőre vonta az Amerikai Szövetségi Bíróság a repterek biztonságát felügyelő Transportation Security Administration (TSA) nevű szervezetet azért, mert az nem tett eleget az egy évvel ezelőtti döntésének, mely szerint a testszkennerekkel kapcsolatban közmeghallgatásokat kellene tartania - olvasható a Wired amerikai technológiai magazin internetes oldalán. A közmeghallgatás azt jelentené, hogy számos olyan helyet jelölnek ki, ahol az emberek saját indíttatásukból elmondhatják a véleményüket az eszközök alkalmazásával kapcsolatban.

Egy évvel ezelőtt a bíróság azért kötelezte a TSA-t, hogy tartson közmeghallgatásokat a tesztszkennerekkel kapcsolatban, mert a biztonsági szervezet jogszabályt sértett, ugyanis a szövetségi törtvények szerint minden biztonsági berendezés bevezetésénél egy olyan kilencven napos periódust kell tartani, amely során lehetővé teszik, hogy az emberek véleményt formáljanak a rendszerekkel kapcsolatban. A TSA akkor ezt elmúlasztotta és azóta sem pótolta.

Forrás: Getty Images/Christopher Furlong
Kínos perceket élhetnek át a testszkennerrel átnézett utasok

Testszkennert reptereken és más forgalmas közelekedési csomópontokon szoktak használni. A berendezés a ruhában lévő utas meztelen testét engedi láttatni a kezelő számára. A technológia bírálói szerint nem etikus az, hogy kötelező átmenni rajta, miközben alapvetően sérti meg az ember intim szféráját. Támogatói szerint viszont a szkenner alkalmazása etikusabb a motozásnál, hiszen így kiküszöbölhető, hogy idegen emberek tapogassák végig az utasok testét. Az első testszkennert 1992-ben fejlesztették ki, bevezetésére viszont csak 2007-ben került sor, először Hollandiában.

Amerikai jogvédő szervezetek olyannyira ellenzik, hogy a TSA nem volt hajlandó meghallgatni az emberek véleményét, hogy például Jim Harper, a Cato Intézet igazgatója 25 ezer aláírást kíván összegyűjteni. Ha sikerül a petíció, Barack Obama elnöknek kötelező lesz állást foglalnia a szkennerek ügyében. A Wired szerint a cél eléréséhez még kilencezer aláírásra van szükség.