Az ukrán rendőrség kapcsolta le a Demonoidot

Vágólapra másolva!
A Pirate Bay mellett a világ egyik legnépszerűbb  torrentoldalának számító Demonoidot az ukrán rendőrség munkatársai kapcsolták le sajtóértesülések szerint.
Vágólapra másolva!

A meghívásos rendszerben működő Demonoid szerverei Ukrajnában működtek, és a Kommersant című ukrán lap nyomán a The Verge amerikai technológiai hírportál arról számolt be, hogy a hatóságok kiberbűnözéssel foglalkozó munkatársai állították le.

A szájt múlt hét óta nem volt elérhető, de akkor különböző hibaüzenetek jelentek meg nyitólapján, üzemeltetői pedig arról számoltak be, hogy folyamatosan túlterheléses támadás éri szervereiket. Később az oldal újra elérhetővé vált, ám a filmekre, zenékre, e-könyvekre és szoftverekre mutató torrentfájlok helyett reklámokat és kártevőket terjesztő oldalakra irányította át látogatóit.

Hétfőn a Demonoid.me vagy a Demonoid.ph címet begépelve egyáltalán nem töltődött be a torrentszájt. A Kommersant értesülései szerint a ColoCall nevű ukrán adatparkban nem csupán az oldalt kiszolgáló szervereket leállították, és tartalmukról teljes másolatot készítettek.

Az internetes kalózkodással foglalkozó Torrentfreak blog szerint az ukrán hatóságok egyfajta gesztusként csaptak le a sok éve működő Demonoidra, mivel pénteken az ukrán első miniszterelnök-helyettes az Egyesült Államokba utazott, ahol többek közt a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok korábbinál hatékonyabb védelmére tett ígéretet.