Tízmilliós bírságot kapott az ingatlanportál

Vágólapra másolva!
 Jogellenes adatkezelés miatt a törvény szerint kiszabható legmagasabb, tízmillió forintos bírság megfizetésére kötelezte két, ingatlanhirdetésekkel foglalkozó internetes oldal üzemeltetőjét a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH).  
Vágólapra másolva!

A hatóság megállapította az Ingatlandepo.com és Ingatlanbazar.com honlapokat üzemeltető Weltimmo S.R.O. társaság felelősségét emberek széles körét érintő, jogellenes adatkezelésben.

A bírság összegének megállapításakor figyelembe vették az üzemeltető cég gazdasági súlyát, visszaélésszerű eljárását és rosszhiszeműségét, valamint azt a tényt, hogy az eljárás során az nem működött együtt a hatósággal. A határozat a Fővárosi Törvényszéken támadható meg - írta a NAIH.

Az érintett honlapok adatkezelése kapcsán 2012 januárja óta húsz panaszbeadvány érkezett a hatósághoz. A honlapon az érintettek 30 napig ingyenesen, azt követően ellenérték fejében helyezhettek el ingatlanhirdetést. A panaszosok a személyes adataikat is tartalmazó hirdetéseket viszont sem az ingyenes időszak alatt, sem azt követően nem tudták törölni.

A honlapon az adatok törlésére eleve nem volt lehetőség, de a felhasználók határozott nyilatkozata ellenére sem tettek eleget a törlési kérelmeknek. A törlési kötelezettségnek a honlap a legtöbb esetben éveken át nem tett eleget. Ez az eljárás sérti az adatvédelmi szabályokat - szögezte le a NAIH.