Nagyon olcsó lehet a Windows 8-as tablet

Vágólapra másolva!
A Google Nexus 7 és az Amazon Kindle Fire táblagépek riválisa lehet a Microsoft Surface táblagép legolcsóbb változata, amely a pletykák szerint csupán kétszáz dollárba, vagyis durván ötvenezer forintba kerül majd.
Vágólapra másolva!

Az Engadget kütyüblog névtelen forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy a Microsoft ennyiért tervezi piacra dobni első saját márkanevét viselő táblagépét. Bár a kétszáz dolláros összeg nettó árat takar, ráadásul a mindig kedvezőbb árakkal dolgozó amerikai piacra vonatkozik, ilyen olcsón a Surface táblagép nagyon kelendő lehet, hiszen 32 gigabájtos háttértárat tartalmaz, képernyője tízcolos, és billentyűzetként használható tok is készül hozzá.

Ennyiért ugyan csak a Surface alapváltozatát kínálhatja, ami a Windows 8 speciális, Windows RT nevű változatát használja. Ezt olyan gépekre szánják, amelyekben nem PC-kben használatos, hanem szerényebb teljesítményű, de kevesebb energiát fogyasztó ARM mobilprocesszor dolgozik. Az RT-t futtató eszközökön azonban nem lehet majd a régebbi Windowsokra készült programokat futtatni, a rendszer csak a Windows 8 táblagépes felületére fejlesztett applikációkat tudja futtatni, és tartalmaz egy lebutított Office 2013-at.

Forrás: Microsoft

Az Ars Technica amerikai technológiai hírportál úgy tudja, hogy a kétszáz dolláros ár csak bizonyos feltételek esetén lesz érvényes. Mivel a termék árazása még nem ismert, lehetséges, hogy szolgáltatói hűséggel lehet majd olcsón elvinni a készüléket, vagy a Microsoft eleve olyan üzleti modellt dolgozott ki, melynek keretében akár az előállítási költségnél olcsóbban kínálhatja az eszközt, bevételeit pedig tartalmak, applikációk eladásából pótolhatja.

A Surface drágább, Pro nevű változata vastagabb és kicsivel nehezebb is lesz társánál, ez tulajdonképpen laptopalkatrészekből áll, de tabletként is használható. Ez a készülék teljes funkciós Windows 8-at futtat majd, így a meglévő programokkal is kompatibilis lesz.